19 Kasım 2010 Cuma

Un helvası nasıl yapılır?

12 kişilik Un helvası malzemesi :
  • 250 gr. tereyağ
  • 500 gr. un (4 su bardağı)
  • 1 litre su (yaklaşık 4 su bardağı)
  • 1 kilo toz şeker
  • 200 gr. iri çekilmiş ceviz içi
Dört adımda Un helvası yapılışı :

  1. Tencerede eritilen tereyağ kızdırılıp üzerine un eklenir. Çok kısık ateşte yaklaşık yarım saat süreyle sürekli karıştırılarak un kahverengileşene kadar kavrulur. Başka bir kapta su kaynatılır.
  2. Kavrulmuş una azar azar sıcak su ilave edilip, karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çekene kadar pişirmeye devam edilir.
  3. Üzerine şeker boşaltılıp, tahta bir kaşıkla karıştırılır. Şekerin erimesi için, ağır ateşte biraz daha pişirilir ve ateşten alınır. Bir köşede dinlenmeye bırakılır.
  4. İri çekilmiş ceviz içi eklenerek karıştırılır. El ile istenilen şekil verilerek servis yapılır.
Un helvası yapmanın püf noktaları için Helvanın Tarihçesi adlı yazımızdaki helva nasıl pişirilir bölümünü mutlaka okumanız gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder