26 Kasım 2010 Cuma

Yaprak Sarma

Malzemeler
250 gr pirinç
250 gr asma yaprağı (taze veya salamura olabilir)
400 gr kuru soğan
15 sap taze soğan
1 bardak zeytinyağı (150 – 200 cc. arası)
1 demet taze nane
2 demet dereotu
1 çorba kaşığı toz şeker
1 büyük limon suyu
1 çorba kaşığı tuz
Az karabiber
Hazırlanışı
Pirinci sıcak suya ıslayıp, soğuyana kadar bekleyin. Fazla ovuşturmadan yıkayarak süzün. Kuru soğanı yemeklik doğrayarak, zeytinyağının tamamını koyduğunuz tencerede öldürün. Soğan iyice yumşayınca, süzülmüş pirinci katarak, 10 dakika daha kavurun. Yeşili ile birlikte çok ince doğranmış taze soğanı, yine ince doğranmış derotuyla taze naneyi (kuru nanede kullanılabilir); toz şekerini tuz ve karabiberini kavrulmuş pirince ilave edip, ½ bardak da su ile kavurmaya devam edin.
Dolma harcı suyunu çekince kapağı kapalı olarak, demlenip soğumaya bırakın. Taze veya salamura yaprağı, 3 – 5 dakika kaynar suda tutarak yumuşamasını ve acı suyunun gitmesini sağlayın. Yaprağın erimemesine dikkat ederek, gruplar halinde bir kaç partide haşlayın. Soğuyunca saplarını makasla veya tırmağınız ile kesin, fakat atmayın.
Pişirme tenceresinin dibine, çok az zeytinyağı damlatıp, yanmaz yapışmaz fırın kağıdı ile iki kat kaplayın. Kağıdın üzerine yaprak saplarını yayıp, sıkı sarılmış dolmaları düzgünce yerleştirin. Sarmaların açılmaması için ters çevrilmiş bir kapak koyun. Bir büyük limon suyu ile, 1/2 bardak sıcak su katın. Tencere içindeki su kaynayana kadar harlı ateşte; sonra kısık ateşte 45 dakika pişirin. Su 45 dakikadan önce biterse ilave edin.
Pişmiş zeytinyağlı yaprak sarması tenceresinin içinde su kalmamalıdır. Pişirme işlemi tamamlanınca sarmaları, tencerede soğumaya bırakın. S Daha sonra, herhangi bir servis tabağına muztazam döşeyerek, üzeri dilimlenmiş limonla süsleyin. (Bir gün buzdolabında kalmış zeytinyağlı yaprak sarması daha lezzetli olur.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder