26 Kasım 2010 Cuma

Zeytinyağlı Biber Dolması

Malzemeler
20 dolmalık orta boy biber
1 kutu küp domates
250 gr pirinç
İki kahve fincanı dolma fıstığı
Bir kahve fincanı kuş üzümü
1 demet nane
1 demet maydanoz
750 gr kuru soğan
Tuz, karabiber
2 tatlı kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Dolmalık biberleri zedelemeden saplarını çıkarıp, çekirdeklerini boşaltarak, büyük bir tencerede su içinde bırakın. Soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağı içinde iyice kavurun.Soğanlar iyice yumşayınca daha önce yıkanmış süzülmüş pirinci soğanlara katarak, orta ateşte kavurmaya devam edin. Pirinçler taneleşince üzerine 1 kutu küp domates koyup, karıştırarak kavurmaya devam edin. Sırası ile; dolma fıstığı, yıkanmış sapı ayıklanmış kuş üzümü, ince kıyılmış nane, maydanoz, tuz karabiber, toz şeker, yenibahar, tarçın ilave ederek, piricin diriliğine bakıp demleme için su gerekip gerekmediğine karar verin.
Pirinç suyunu çekince, tencere kapağını kapatıp, ateş söndürerek dolma içi demlenmeye bırakın. Dolma içi hiç bir zaman pilav yumşaklığında olmamalıdır. Soğumuş olan dolma içi sudan çıkarıp, süzdüğümüz biberlerin içine doldurun. Soğumuş olan dolma içini sudan çıkarıp, süzdüğünüz, biberlerin içine doldurun. Ağız kısmını, kabuklu olarak lira büyüklüğünde domatesle kapatıp, dik olarak pişirileceği tencereye yerleştirin. Üzerine 1 bardak su koyup, kapağı kapatarak pişmeye bırakın.
Eğer çatal batırdığımızda biber rahatça deliniyorsa, dolma pişmiştir. Soğumuş biber dolmalarının fırınlanması ayrı bir lezzet ve görünüm sağlar. Kapaktaki domates ve biberin üst kısımları hafif yanana kadar fırınlayabilirsiniz.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder