26 Kasım 2010 Cuma

Zeytinyağlı İmam Bayıldı

Malzemeler
Kemer patlıcan (4 adet 20 cm.)
3 adet orta boy soğan
3 adet domates
8 adet sivri veya çarliston biber
8 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
½ demet kıyılmış maydanoz
Kızartma için yeterince sıvı yağ
½ bardak zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcanları alaca soyun. İçinde bolca tuz bulunan su dolu bir kaba yarım saat yatırarak acı siyah suyunun çıkmasını sağlayınız. Patlıcanlar suda yatarken soğanları piyaz doğrayın bir orta kesilmiş sarmısaklarla birlikte zeytinyağında yakmadan iyice kavurunuz.
Soğanlar ölünce içine kabukları soyulmuş çekirdekleri çıkarılmış ufak doğranmış domatesleri, ince doğranmış biberleri, kıyılmış maydanozları, şekeri katarak kavurmaya devam ediniz.Domatesler şekillerini kaybetmeden ve pelteleşmeden bayıldı içini ateşten alınız soğumaya bırakınız. Tuz ve bolca karabiber koyunuz.
Daha önce tuzlu suda bulunan patlıcanları çıkarıp tuzunun çıkaması için iyice yıkayınız. Kızartırken yağın sıçramaması için peçete ile iyice kurulayınız. Bıçak yardımı ile yukardan aşağıya patlıcan kalınlığının yarısına gelecek şekilde bir kesik yapınız. Patlıcanları rengi değişene ve yumşayana kadar kızartınız. Yağını çekmemesi için bir kağıt üzerine çıkarınız.
Soğuduktan sonra fırınlayacağınız patlıcanları biber birer alınız ve yaptığımız kesiği ufak bir kaşıkla iyice açarak patlıcanları kayık haline getiriniz. Ortası açılmış bulunan patlıcanların oyuk yerlerini soğanlı domatesli iç ile doldurunuz. Her bir için üzerine yarım ince dilim kabuklu domates ve ortadan bolünmüş çekirdekleri çıkarılmış yarım biber koyunuz.
200 dereceye ısıtılmış fırının üst katında domatesler hafif yanana kadar tutunuz. Fırından çıkmış soğumuş imam bayıldıları bozmadan servis tabağına aktarabilir üzerine az miktarda sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Soğuk servis ediniz.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder