26 Kasım 2010 Cuma

Çikolata Soslu Sütlaç

Malzemeler
2 su bardağı Amerikan pirinci
1.5 su bardağı yağsız süt
1 paket jelatin ya da sade jöle
3 çorba kaşığı toz şeker
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı badem likörü
1/2 çay kaşığı vanilya
2 çorba kaşığı badem
Çikolata sosu için:
3 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı yağsız ayran
1 çorba kaşığı badem likörü
Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp yarım saat tuzlu sıcak suda bekletin ve süzün. Küçük tencereye sütü dökün ve üzerine jelatini veya jöleyi ilave edin. Jelatinler yumuşayıncaya kadar 1 dakika bekletin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak jelatinleri eritin. Şekeri ilave edip bir süre karıştırın. Ardından pirinci koyup yumuşayıncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp yumurta akı kıvamına gelene kadar soğutun. Likör ve vaniilyayı pirinçli karışıma ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp soğutun. Çikolata sosu için kakao ve şekeri küçük bir tencereye koyun. Ayranı ilave edip karıştırın. Orta ateşte biraz pişirin. Likörü ilave edin ve ateşten alın. Soğuyan sütlacı servis tabaklarına ters çevirin. Üstüne hazırladığınız çikolata sosunu dökün. Kıyılmış bademle süsleyin. Dilerseniz hindistan cevizi ve az miktarda tarçın da dökebilirsiniz.
Afiyet Olsun

Çikolatalı Bayat Ekmek Tatlısı

Malzemeler
Kahvaltılık margarin
8 dilim tost ekmeği
3 adet yumurta
600 ml süt
1 paket sütsüz çikolata
50 gram toz şeker
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri İçin:
4 yemek kaşığı krema ya da krem şanti
Hazırlanışı
Tost ekmeklerinin üzerine kahvaltılık margarini sürünüz. Dış kabuklarını kesip, ortadan üçgen olarak ikiye kesiniz. Çikolatayı rendeleyiniz. Derin bir kabın içerisine önce yumurtaları kırıp,tazeliklerini kontrol ettikten sonra sütü, şekeri, kakaoyu ve rendelenmiş çikolatanın yarısını ilave edip iyice çırpınız.
Bir ısıya dayanıklı fırın tepsisinin içine üzerini yağladığınız tost dilimlerini birbirlerinin üzerine gelecek şekilde diziniz. Daha sonra ekmeklerin üstüne tarçını serpiniz. En son olarak çırptığınız, sütlü karışımın hepsini yavaşça ekmeklerin üzerine gezdiriniz.
Önceden 185 derece de ısıttığınız fırında 35-40 dakika pişiriniz. Tatlının pişmesine 10 dakika kala fırından çıkarıp, kalan rendelenmiş çikolatanın yarısını üzerine serpip, pişirmeye devam ediniz.
Pişen tatlıyı, tabağa aldıktan sonra üzerine krema gezdirip, sıcak olarak servis ediniz.
Afiyet Olsun

Havuç Tatlısı

Malzemeler
2 su bardağı toz şeker
2 adet orta boy havuç
1 paket bisküvi
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
200 gr. krema
Yarım su bardağı hindistancevizi
Hazırlanışı
Havucu rendeleyin. Toz şekerle birlikte kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuyunca, dövülmüş bisküvi ve cevizi koyup iyice karıştırın. Servis tabağına yayın. Üzerine çırpılmış kremayı yayın. Hindistancevizi ile süsleyin. Buzdolabında birkaç saat bekletin. Dilimleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun

Cevizli Çikolatalı Tart

Malzemeler
1 paket margarin
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı şeker
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
aldığı kadar un
Harcı için:
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı damla çikolata veya 80 gr - sütsüz çikolata (rende)
1 adet yumurta beyazı
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı ve toz şeker
Hazırlanışı
Derin bir kasenin içine az unu, oda sıcaklığında yumuşattığınız margarini, şekeri, yoğurdu, karbonatı, tarçını ve yine üzerine az un serpip, un ilave ederek hamur ele yapışmayacak hale gelinceye kadar yoğurun. Tegahın üzerine az un serpip, merdaneyi unlayın. Tart hamurunu 2 bezeye ayırın. Merdane yardımıyla hamuru 1 parmak kalınlığında açın.
Sıvı margarin ile yağladığınız tart kalıbına hamuru yerleştirip, kenarlarını düzeltin. Hamurun üzerine bir çatal yardımıyla delikler açın. Küçük bir kasenin içine cevizi ve şekeri koyup, bir çatal yardımıyla karıştırın. Daha sonra içine yumurta beyazını ilave edip, karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız harcı tart hamurunun üzerine koyun.
Kalan hamuru merdane yardımıyla açıp, şeritler halinde kesin. Kesilen şeritleri kendi etrafında burduktan sonra 2 parmak ara bırakarak tart hamurunun üzerine yerleştirin. İlk sırayı bitirdikten sonra 2. kat şeritleri üzeri baklava şeklinde boşluklar kalacak şekilde yerleştirin. Hamurların uçlarını sıkıca yapıştırın.
Baklava boşlukların içine damla çikolataları (veya rendelenmiş çikolatayı) yerleştirin. Bir fırça yardımıyla hamurların kenarlarına yumurta sarısı sürüp, en son olarak tartın üzerine toz şeker serpin. Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında tartın üzeri kızarana kadar pişirip, krem şanti veya vanilyalı dondurma ile servis edin.
Afiyet Olsun

Çikolatalı Pasta

Malzemeler
Şeftali veya armut kompostosu
Hazır kek ( hazır kekin bir katı kullanılabilir )
1 kutu krem şanti
Büyük bitter çikolata
Hazırlanışı
Keki komposto suyu ile ıslatın. Üzerine meyvaları dizin. Çikolatayı benmari usulü eritin ve krem şanti ile karıştırın. İyice çırptıktan sonra meyvaların üzerine dökün. En üste de badem veya şamfıstığı koyarak servis yapın.
Afiyet Olsun

Profiterol

Malzemeler
Hamuru için:
100 gr. margarin
1 bardak un
2 adet kesme şeker
4 yumurta
1 bardak su
Tuz
1 paket vanilya
Yarım limon kabuğu rendesi
İç Kreması için:
1 yumurta
100 gr. un
150 gr. şeker
Yarım litre süt
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı margarin
Çikolata Sosu için:
200 gr. şeker
1 çorba kaşığı un
50 gr. kakao
2 yumurta sarısı
Yarım litre süt
Hazırlanışı
Profiterol hamuru için bir tencereye suyu, şekeri, tuzu ve yağı koyup kaynatın. Su kaynayınca elenmiş unu koyup hızla karıştırın. Ateşi kısıp 10 dakika pişirin. Ateşten alıp soğumaya bırakın.
Hamur ılıyınca limon kabuğu rendesini ve vanilyayı ilave edin. Yumurtaları tek tek kırarak hamura yedirin. Her yumurtadan sonra hamuru çok iyi karıştırın. Krema sıkma torbası yardımıyla hamuru yağlanmış fırın tepsisine küçük toplar halinde koyun. Önceden 220 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
İç kreması için bir tencereye 1 yumurtayı, unu ve şekeri koyun. Sütü azar azar ilave ederek telle veya mikserle karıştırın. Ateşe koyup un çorbası kıvamına gelene kadar pişirin. Fazla kaynatmadan ateşten alıp vanilya, limon kabuğu rendesi ve margarin ilave edip karıştırın. Kaymak tutmaması için arada bir kremayı karıştırın.
Çikolata sosunu hazırlamak için bir tencereye şeker, un, 2 yumurta sarısı ve Yarım litre süt koyup karıştırın. Kakaoyu ilave edip tekrar karıştırın. Ateşe koyup koyulaşıncaya kadar pişirin. Koyulaşınca ateşten alın.
Fırından çıkarmış olduğunuz profiterol toplarını bıçakla delin. İçlerine beyaz krema doldurun. Topları servis tabağına dizin. Üzerine çikolata sosunu dökerek servis edin.
Afiyet Olsun

Narlı Pirinç Muhallebisi

Malzemeler

1) 350 gr Amerikan Pirinci
2) 5 su bardağı süt
3) 250 gr şeker
4) 1 tatlı kaşığı vanilya
5) 2 adet yumurta
6) 1 adet nar içi
Hazırlanışı
Sütü pirinç ve yumurtalar ile iyice çırpıp derin bir tencerede orta ateşte sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Ocağın derecesini düşürüp şekerini ilave edip birkaç dakika daha karıştırın ve ocağı kapatıp vanilyasını ilave edip tekrar karıştırdıktan sonra kâselere paylaştırıp üzerine nar ile süsleyip servis yapın.

Bademli Keşkül

Malzemeler
50 gr kavrulmuş badem
30 gr mısır nişastası
1 paket vanilya
200 gr toz şeker
4 yumurta sarısı
4 bardak süt
Hazırlanışı
Süt ve şekeri bir tencereye koyup kaynatın. Nişastayı biraz suyla ezip, yumurta sarısı ve vanilyayı buna ekleyin. Bu karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak kaynayan süte katın. 5 dakika sonra kavrulmuş, kabukları çıkartılmış ve çekilmiş bademi ekleyin. Koyu muhallebi kıvamına gelene dek karıştırın. Kuplara veya kaselere boşaltın. Üzerlerini bademle süsleyip, servis yapın.
Afiyet Olsun

Tavuk Göğsü

Malzemeler
1 litre süt
1 bardak şeker
3/5 bardak tarçın
125 gr. pirinç unu
Bir tavuğun göğüs eti kısmının yarısı
Hazırlanışı
Sütü kaynatın. Soğuk sütte ıslatılıp sos kıvamına gelmiş pirinç ununu ve şekeri de katarak karıştırın ve muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Diğer taraftan göğüs etini, lifleri boyunda didikleyin. Avuç arasında da yuvarlayarak lifleri iyice gevşetip suya atın. Biraz bekledikten sonra lifleri tekrar avuç arasına alıp ovuşturarak iyice inceltin. Muhallebiden, bir kepçe kadar liflerin üzerine koyup bir tahta kaşıkla döverek lifleri iyice ezin ve muhallebi tenceresine koyup tekrar ateşe koyun. Ateşte tekrar eze eze karıştırarak 1-2 taşım kaynatın. Sonra 1/3 bardak su koyun ve ateşten alın. Hafif su ile ıslatılmış kaselere boşaltın. Donunca tatlı tabaklarına ters çevirin. Üzerini tarçınla süsleyin ve servis yapın.
Afiyet Olsun

Ayva Tatlısı

Malzemeler
1 kg ayva
250 gram toz şeker
3 su bardağı su
Hazırlanışı
Ayvaları yıkayın, soyun. İki eşit parçaya bölün. Ortalarını oyun. Çıkan çekirdekleri ayırın. Ayvaları çelik tencereye veya kapaklı tavaya dizin. Her ayvanın ortasına bir buçuk çorba kaşığı şeker koyun. Çekirdekleri de üzerlerine dökün. Suyu ekleyip, kısık ateşe te, kapağını kapatarak pişirin. Suyunu çekince ateşten alıp, soğumaya bırakın. Servis yaparken üzerini kaymakla süsleyin.
Afiyet Olsun

Soslu Mezgit

Malzeme
6 adet mezgit fileto
4 yemek kaşığı un
4 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuzot
1 kase cips
1.5 su bardağı sıvı yağ
Sos İçin
8 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşığı krema
2/2 demet dereotu
1 limon suyu

Hazırlanışı
Yumurtaları tuzotla çırpın. Unu ve iyice dövülmüş cipsi karıştırın. Mezgitleri bu karışıma bulayıp kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın. Sosu için kıyılmış dereotu, limon suyu, mayonez ve kremayı karıştırın.  Salata ile  servis yapabilirsiniz.

Fırında Palamut Balığı

Malzeme

2 adet palamut balığı
3 adet domates
3 adet çarliston biber
2 çorba kaşığı margarin
Tuz
Kekik
Hazırlanışı

Palamutları temizleyip, yuvarlak olarak ince kesin. Tuzlayıp, biberleyip, fırın tepsisine dizin. Domatesleri rendeleyip balıkların üzerine dökün. Kekiği, biberi, yağı koyup, fırında 20-30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

İspanyol Karidesi

Malzeme

1 kg karides
2 ince dilimlenmiş soğan
2 su bardağı bira
1 diş sarımsak
1 defne yaprağı
3 adet tane karabiber
2 adet kereviz yaprağı
2 çay kaşığı tuz
1/2 limon
Hazırlanışı
Birayı geniş bir kaba boşalttıktan sonra sarımsak, soğan dilimleri, defne yaprağı, kereviz, biber ve tuzu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kaynatın. Limon ve karidesleri de katarak 12 dakika daha kaynatın. Ateşten alın, ılınmaya bırakın. Kabuklarını soyun ve iyice soğutun.
Afiyet Olsun

Bademli ve Kuru Üzümlü Alabalık

Malzemeler

5 adet 250 gr'lık alabalık
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
75 gr badem
75 gr kuru üzüm
15 ml (1 çorba kaşığı) zeytinyağı
1 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı kimyon
1/4 çay kaşığı hindistancevizi rendesi
1/2 çay kaşığı tarçın
1 adet portakal (zarsız dilimlere ayrılmış)
Hazırlanışı

Fırınızı 180°C'ye getirip, ısıtın. Alabakların içini ve dışını tuzlayıp, biberleyin. Bademlerin kabuklarının kolayca soyulması için kaynar suya atıp, 1-2 dakika bekletin. Süzdürüp, kabuklarını soyun ve bademleri uzunlamasına ortadan ikiye ayırın. Alabalıkları içine alabilecek bir fırın kabının zeminine ikiye katlanmış bir aluminyum folyo kağıdı yayın. Bademleri soyup, ikiye bölün ve balıkları fırın kabına yerleştirin. Kuru üzümleri yıkayıp süzdürün. Alabalıkları folyonun içine yerleştirin.

Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca, içine bademleri atıp, hafifçe kahverengileşinceye kadat kızartın. Bademlerin rengi döner dönmez tavaya margarini ilave edin. Margarin eriyince kuru üzümleri, kimyonu, hintcevizi rendesini ve tarçını katın. Hepsini beraber 1 dakika karıştırarak pişirip ateşten alın.

Bademli-kuru üzümlü karışımı fırın kabındaki balıkların üzerine gezdirin. Alüminyum folyoyu üzerlerine kapatarak kenarlarından kıvırın. Önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

Balıkları fırından alıp bir servis tabağına aktarın. Portakal dilimleri ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun

Bademli Dil Balığı

Malzemeler
4 adet dil balığı orta boy (derisi soyulmuş)
200 gr margarin
100 gr kabuğu çıkartılarak kıyılmış badem
1/2 demet maydanoz (kıyılmış)
1 çorba kaşığı un
Yeterli miktar tuz
Hazırlanışı
Margarini bir tavaya koyup kızdırın, balıkları tuzlayıp unladıktan sonra Sana'nın içine yatırın, sağ sol çevirerek pişirin. Pişenleri servis kabına koyun. Tavada kalan yağı başka bir kaba koyup bademleri içine atın. Bademler kızarırken maydanozu da Sana ile eritip hemen balıkların üzerine döküp servis yapın.
Afiyet Olsun

Fırında Somon

Malzemeler
4 parça somon fileto (derisi çıkmış, yaklaşık 800 gr.)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak (dövülmüş macun halinde)
1 demet dereotu
2 yeşil çarlıston biber
2 kırmızı çarliston biber
4 orta boy patates
tuz , karabiber
Hazırlanışı
Balıkları güzelce yıkayıp mutfak kağıt peçetesi ile kurulayıp karabiberleyip tuzlayınız ve kafi büyüklükteki borcama yerleştirin. Balıkları koymadan borcamı zeytinyağı ile yağlamayı unutmayın. İnce kıyılmış dereotu ile dövülmüş sarımsağa karıştırıp 1 kaşık zeytinyağı ile harmanlayın. Böylece meydana gelen koyuca sosu somonların üzerine dökün. Somonların yanlarına ortadan ikiye kesilmiş ve çekirdekleri çıkarılmış biberleri ; hafif haşlanmış uzunlamasına dörde kesilmiş patatesleri dizin. 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve ½ kahve fincanı su ilave ettikten sonra 200 dereceye ısıtılmış fırında yarım saat fırınlayın. Bu yemek sıcak veya plaki gibi soğukta servis edilebilir.
Afiyet Olsun

Balık Köftesi

Malzemeler
600-800 gr palamut balığı 2 adet
2 baş kuru soğan
2 dilim bayat ekmek
3 yumurta
1 demet maydanoz
2 fincan zeytinyağı
Tuz , karabiber
1 çay bardağı un
Hazırlanışı
Bir soğanı dörde bölün. Bol suda palamutlarla beraber 15-20 dakika haşlayın. Ilıyınca sudan çıkar ve kılçıklarını ayıklayın. Bayat ekmekleri ıslayın ve suyunu iyice sıkın. Rende soğan 1 yumurta tuz karabiber ince kıyılmış maydanozla bütün malzemeyi karıştırıp yoğurun. İrice ceviz büyüklüğündeki parçalar koparıp yuvarlayın.  İki yumurtayı çırpın.  Yuvarlak balık köftelerini önce una sonra yumurtalara bulayın ve ay çiçek yağında kızartın. Roka salatası ile servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun

Izgara Köfte

Malzemeler
500 gr orta yağlı koyun kıyması
1 Adet soğan
2 Dilim bayat ekmek içi
Maydanoz (arzu edilirse)
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı
İki defa çekilmiş kıymanın içine rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış bayat ekmek içi, tuz, karabiber ve istenirse kıyılmış maydanoz koyun. İyice yoğrulduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın ve ıslak avuçların arasında oval şekil vererek parmak kalınlığına getirin.
Yemek zamanına 15 dakika kala yağlayın ve ızgaraya yerleştirin. Kurutmadan pişirin. Servis tabağına alarak yanlarına patates kızartması veya aynı ızgarada pişirilmiş domates dilimleri ve yeşil biberlerle servis edin.
Afiyet Olsun

Şiş Kebap

Malzemeler
1 kg koyun yada kuzu eti
2 Çorba kaşığı zeytin yağı
1 Orta boy soğanın suyu
3 Adet domates
6-7 Adet yeşil biber
Tuz
Hazırlanışı
Soğanı ince ince parçalara doğrayın, üzerine bir miktar tuz serpin ve 10 dakika böyle beklettikten sonra iyice sıkarak suyunu çıkarın. Bu suyu etin üzerine dökün.
Aşağı yukarı 2' şer santim en ve boyunda küçük parçalara doğranmış kuzu etini bir kaba koyup üzerine zeytinyağı ile soğan suyunu ilave edin ve iyice karıştırdıktan sonra 1-2 saat kadar bir tarafa bırakın. (Bu marinat bira, süt veya şarap ile de olabilir. )
İki saat sonra, bu etleri alarak, her bir parça eti sıkıştırmadan şişlere dizdikten sonra harlı bir ızgara ateşinde her tarafları kızarıncaya kadar yaklaşık 4-6 dakika kadar pişirin. (Bazen etler yağlıca olduklarından ateşi parlatır. O takdirde ateşe birkaç tutam tuz serpmelidir). Etler pişince şişten sıyırmak suretiyle tabağa alın.
Etlerin yanına garnitür olarak, küçük doğranmış domates ve yeşil biberleri bir şişe geçirerek ateşte biraz pişirin ve tabaktaki etlerin yanında servis yapın.
Afiyet Olsun

Fırında Patlıcanlı Köfte

Malzemeler
3 tane patlıcan
400 gr. kıyma
2 dilim ekmek İçi,
1 adet kuru soğan
6-7 diş sarımsak
2 adet domates
2 adet sivribiber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı su
Yapılışı
Tuz, kara biber, kimyon 4 kişi için kıymayı ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve kimyonla yoğurup köfteleri hazırlayın.
Alacalı soyduğunuz patlıcanları kalın dilimler halinde kesin. Sıvı yağı kızdırarak patlıcanları şöyle bir çevirin. Hafifçe rengi dönmüş patlıcanları tepsiye yayıp tuzlayın. İçlerine hazırladığınız köfteleri koyun ve sarın. Açılmaması için üstüne kürdan batırın.
Domatesleri biberleri ve sarmısakları zevkinize göre köftelerin üstüne yerleştirin.Bir çay bardağı suyu bir tatlı kaşığı salça ile karıştırıp gezdirin.bir kaşık tereyağını küçük küçük parçalar halinde serpiştirin.
200 derece fırında köfteler kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun

Ekşili Sulu Köfte

Malzemeler
200 gr yağsız kıyma
1 orta boy soğan
1/2 çay bardağı pirinç
1 adet havuç
1 adet patates
1 yumurta
1/2 çay bardağı Un
1 limon suyu
Karabiber, Tuz
Hazırlanışı
Kıymanın içine rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve yıkanmış pirinci koyarak iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapıp una bulayın. Bir tencereye 8 bardak su koyarak kaynatın.
Havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Kaynayan suyun içine önce havuçları,daha sonra patatesleri atın, biraz yumuşayınca köfteleri teker teker ekleyin. Köftelerin pirinci piştiğinde ateşten indirin.
Ayrı bir kapta yumurta ve limon suyunu çırpın, içine bir kepçe çorba suyunu ekleyerek çırpmaya devam edin. Bu karışımı çorbaya ekleyerek 1-2 dakika daha kaynatın.
Afiyet Olsun

Arnavut Ciğeri

Malzeme
1 Adet koyun ciğeri
1/2 Su bardağı un
1 Çorba kaşığı kırmızı biber
1 Su bardağı çiçek yağı
4 Adet büyük soğan
3 Adet patates
1/2 Demet maydanoz
1/2 Çorba kaşığı kırmızı pul biber
Tuz
Hazırlanışı
Üstünün zarları soyulmuş ve büyük zar şeklinde doğranmış ciğerlere tuz ve kırmızı biber koyarak karıştırın.
Bir tavaya 1 bardak çiçek yağı koyun ve kızdırın. Yağ kızınca ciğerleri unlayarak azar azar atın. 1 dakika kadar daha pişince çıkarın ve bir kaba koyun.
Ciğerlerin tamamı böyle pişirildikten sonra patatesleri de zar şeklinde kesip, aynı şekilde kızartın ve ciğerlerle karıştırın.
Soğanları yarım ay biçiminde doğrayın. Bir kapta tuzladıktan sonra yıkayıp suyunu süzün ve kıyılmış yarım demet maydanoz ve 1/2 kaşık pul kırmızı biber ile karıştırarak ciğer tabağının kenarına garnitür olarak koyun ve servis yapın.
Afiyet Olsun

Güzel Arnavut Ciğeri

Bulgurlu Köfte

Malzemeler
Yarım kilo yağsız kıyma
2 su bardagı ince bulgur
1 büyük soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1/4 paket margarin
1 tatlı kaşığı salça
Su ve tuz
Maydanoz
Yapılışı
Bir kapta bulgur, salça ve baharatları iyice karıştırın. Elinizle bulgurları ovalayın. Ardından soğanı rendeleyip ekleyin. Biraz yoğurduktan sonra kıymayı da ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Karışım macun haline gelince fındık büyüklüğünde parçalara bölün ve yuvarlayın. Daha sonra her birini iki parmak arasında bastırarak şekil verin.
Bu işlem bittikten sonra yemeği pişireceğiniz tencereye dörtte bir margarin koyun. Eridikten sonra salçayı ekleyip, karıştırın. Üzerine üç su bardağı su koyun ve bir çay kaşığı tuz atın. Köfteleri içine dökün ve 10 dakika kadar kapağını kapatarak pişirin. Üzerine ince ince kıyılmış maydanoz ekleyerek süsleyin ve sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun

Fırında Sebzeli Kuzu Budu

Malzemeler
1 kg. kuzu budu
2 çorba kaşigi margarin
5 su bardağı su
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
4 adet arpacık soğan
1 baş sarımısak
1 kg. brüksel lahana
12 adet mantar
3 adet kereviz yaprağı
Tuz, nane, karabiber
Sos için
2 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı margarin
Hazırlanışı
Kuzu budunu temizleyin. İnce bir bıçakla budun üzerinde açacağınız minik deliklere soyulmuş sarımısak dişlerini ve karabiberleri yerleştirin. Derin bir tencereye 5 bardak su koyun. Kuzu budunu ve soyulmuş sebzeleri ekleyin. Et yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatın. Sebzeler hafifçe yumuşayınca teker teker süzerek kenara alın. ( Lahana ve patatesler havuçlardan önce pişer. Bunun için sık sık kontrol edilmeli.)
Pişen budu fırın tepsisine yerleştirin. Yoğurt, yağ ve salçayı bir kapta beraberce karıştırın. Karışımı budun üzerine sürün. Etrafına lahana dışındaki sebzeleri dizin. Tencerede kalan suyu süzerek tepsiye aktarın. Eti orta ısılı fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Sebzelerin her iki tarafının da kızarması için ara sıra çevirin. Kızaran kuzu budunu servis tepsisine alin. Mantarları hafif yumuşak olan lahanalarla beraber iki kaşık margarinle bir tavada 5 dakika kavurun. Kavrulan lahana ve mantarları et etrafına dizerek servise sunun.
Afiyet Olsun

Tavuk Pane

Malzemeler
4 tavuk baget
2 yumurta
1 çorba kaşığı irmik
1 çorba kaşığı mısır unu
1 çorba kaşığı galeta unu
1'er çay kaşığı tuz, karabiber
1 domates
3-4 dal maydanoz
4 çorba kaşığı mayonez
Kızartma için sıvıyağ
Hazırlanışı
Tavuk bagetleri yıkayın. Kaynar suda 10 dakika haşlayıp süzün. Yumurtaları bir kâseye kırıp çırpın. Mısır unu, galeta unu ve irmiği bir kapta harmanlayın. Tavuk bagetleri önce yumurtaya sonra unlu karışıma bulayıp kızgın sıvıyağda kızartın.
Domatesi soyup halka halka dilimleyin. Kızarmış tavuk bagetleri servis tabağına alıp domates dilimleri, maydanoz ve mayonezle servis yapın.
Afiyet Olsun

Salçalı Biftek

Malzemeler
8 parça biftek
500 gr kuru soğan
75 gr margarin
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı ketçap
3 ince doğranmış kornişon turşu
2 yaprak defne
Tuz, karabiber
Yarım çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı hardal
Yarım çay fincanı kırmızı şarap
Yarım kahve kaşığı worchester sos

Hazırlanışı
Yarım kilo soğanı piyazlık doğrayın. Salçayı da ilave ederek, soğanlar ölene kadar büyükçe kapaklı bir tavada margarin ile kavurun. Sonra kaşıkla soğanları tavanın ısı almayan bir kenarına çekin. Çok ince dövülmüş etleri, birer ikişer tavanın ateş üstündeki kısmında renkleri değişene kadar, her iki yüzünü kızartın.
Kızarmış etleri, tavanın kenarına çekilmiş soğanların üzerine alın. Etler kızarınca bunları muntazam şekilde tavaya yayarak, pişmiş soğanlarla olabildiğince üzerini örtün. Ketçabı, defne yaprağını koyduktan sonra kırmızı şarabı ilave edin. Şarap uçunca; toz şekeri, suda eritilmiş hardalı, worchwster sosu ve mercimek iriliğinde doğranmış kornişon turşusunu da koyup; tuz, karabiber ilavesinden sonra etlerin üzeri örtülene kadar kaynar su koyun. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 45 dakika daha pişirin. Salçalı biftek servise hazırdır. (Dilim patates ya da patates püresi ile servis edilebilir.
Afiyet Olsun

Limon Soslu Tavuk Budu

Malzemeler
4 adet tavuk but
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 limon rendesi
1 çorba kaşığı elma sirkesi
3 çorba kaşığı krema
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Tüm malzemeyi çukur bir kapta karıştırıp, tavuk butlarının üstüne dökün. Daha sonra kapaklı derin bir tavada önce 10 dakika kuvvetli ateşte, daha sonra 20-25 dakika kısık ateşte pişirin.

Zeytinyağlı Fasulye

Malzemeler
1 kg taze ayşekadın fasulye
½ su bardağı zeytinyağı
3 orta boy domates
1 büyük kuru soğan
4 tane kesme şeker
Yeterince tuz
Hazırlanışı
Zeytinyağlı fasulye düdüklü tencerede veya normal tencerede pişirilebilir.  Ayşekadın fasulyenin her iki tarafındaki kılçıklari ince keserek çıkarınız. İkiye bölünüz. Soğanı yemeklikten daha ince çintiniz. Domateslerin kabuklarını soyunuz ve çekirdeklerini çıkarınız. 8 parçaya bölünüz. Arzu edilirse yarım kahve fincanında bir kahve kaşığı Domates salçası eritiniz.
Düdüklü tencereye yarıya kesilmiş fasulyeleri, domatesleri, soğanı, domates salçasını, şekerleri, zeytinyağını koyunuz kapağını kapatıp buhar seviyesini tutunca 20 dakika pişiriniz. Bu şekilde pişirmeye hiç su konmayacaktır. Üstüne dereotu veya maydanoz işle süsleyip soğuk olarak servis ediniz.
Afiyet Olsun

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler
6 adet temizlenmiş pişmeye hazır enginar
12 adet arpacık soğanı
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
1 avuç dondurulmuş bezelye
3 tahta kaşığı zeytinyağı
1/2 limon suyu
4 kesme şeker
1 demet dereotu
Hazırlanışı
Pişirmeye başlayana kadar kararmaması için enginarları tuzlu limonlu su içinde muhafaza edin. Arpacık soğanları, tavla zarı büyüklüğünde doğranmış sudan geçirilmiş patatesleri, gene tavla zarı büyüklüğündeki havuçları zeytinyağında kavurun. Sonra çukur yerleri yukarıda kalmak üzere, enginarları ve bir avuç bezelyeyi kavurma yapılan sahana yerleştirin.
Tuzunu limon suyunu, kesme şekerini koyarak enginarların hizasında su ilave edin. Önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte kapağı kapalı olarak, çatalın rahatça girebileceği yumşaklığa gelene kadar pişirin. Suyu az gelirse ilave edin. Ateşten almaya yakın ince doğranmış dereotlarının yarısını enginarların üzerine serpin.
Pişmiş enginarlar soğuyunca çukur tarafları yukarı gelecek şekilde servis tabağına alın. Enginarların içine çok az patates, bezelye, havuç, bir adet arpacık soğanı koyun. Diğer malzemeyi servis tabağına yayıp, yağlı suyunu da üzerine dökün. Dereotlarını sap sap dekoratif şekilde servis tabağına yerleştirin.
Afiyet Olsun

Zeytinyağlı Biber Dolması

Malzemeler
20 dolmalık orta boy biber
1 kutu küp domates
250 gr pirinç
İki kahve fincanı dolma fıstığı
Bir kahve fincanı kuş üzümü
1 demet nane
1 demet maydanoz
750 gr kuru soğan
Tuz, karabiber
2 tatlı kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Dolmalık biberleri zedelemeden saplarını çıkarıp, çekirdeklerini boşaltarak, büyük bir tencerede su içinde bırakın. Soğanları yemeklik doğrayıp, zeytinyağı içinde iyice kavurun.Soğanlar iyice yumşayınca daha önce yıkanmış süzülmüş pirinci soğanlara katarak, orta ateşte kavurmaya devam edin. Pirinçler taneleşince üzerine 1 kutu küp domates koyup, karıştırarak kavurmaya devam edin. Sırası ile; dolma fıstığı, yıkanmış sapı ayıklanmış kuş üzümü, ince kıyılmış nane, maydanoz, tuz karabiber, toz şeker, yenibahar, tarçın ilave ederek, piricin diriliğine bakıp demleme için su gerekip gerekmediğine karar verin.
Pirinç suyunu çekince, tencere kapağını kapatıp, ateş söndürerek dolma içi demlenmeye bırakın. Dolma içi hiç bir zaman pilav yumşaklığında olmamalıdır. Soğumuş olan dolma içi sudan çıkarıp, süzdüğümüz biberlerin içine doldurun. Soğumuş olan dolma içini sudan çıkarıp, süzdüğünüz, biberlerin içine doldurun. Ağız kısmını, kabuklu olarak lira büyüklüğünde domatesle kapatıp, dik olarak pişirileceği tencereye yerleştirin. Üzerine 1 bardak su koyup, kapağı kapatarak pişmeye bırakın.
Eğer çatal batırdığımızda biber rahatça deliniyorsa, dolma pişmiştir. Soğumuş biber dolmalarının fırınlanması ayrı bir lezzet ve görünüm sağlar. Kapaktaki domates ve biberin üst kısımları hafif yanana kadar fırınlayabilirsiniz.
Afiyet Olsun

Yaprak Sarma

Malzemeler
250 gr pirinç
250 gr asma yaprağı (taze veya salamura olabilir)
400 gr kuru soğan
15 sap taze soğan
1 bardak zeytinyağı (150 – 200 cc. arası)
1 demet taze nane
2 demet dereotu
1 çorba kaşığı toz şeker
1 büyük limon suyu
1 çorba kaşığı tuz
Az karabiber
Hazırlanışı
Pirinci sıcak suya ıslayıp, soğuyana kadar bekleyin. Fazla ovuşturmadan yıkayarak süzün. Kuru soğanı yemeklik doğrayarak, zeytinyağının tamamını koyduğunuz tencerede öldürün. Soğan iyice yumşayınca, süzülmüş pirinci katarak, 10 dakika daha kavurun. Yeşili ile birlikte çok ince doğranmış taze soğanı, yine ince doğranmış derotuyla taze naneyi (kuru nanede kullanılabilir); toz şekerini tuz ve karabiberini kavrulmuş pirince ilave edip, ½ bardak da su ile kavurmaya devam edin.
Dolma harcı suyunu çekince kapağı kapalı olarak, demlenip soğumaya bırakın. Taze veya salamura yaprağı, 3 – 5 dakika kaynar suda tutarak yumuşamasını ve acı suyunun gitmesini sağlayın. Yaprağın erimemesine dikkat ederek, gruplar halinde bir kaç partide haşlayın. Soğuyunca saplarını makasla veya tırmağınız ile kesin, fakat atmayın.
Pişirme tenceresinin dibine, çok az zeytinyağı damlatıp, yanmaz yapışmaz fırın kağıdı ile iki kat kaplayın. Kağıdın üzerine yaprak saplarını yayıp, sıkı sarılmış dolmaları düzgünce yerleştirin. Sarmaların açılmaması için ters çevrilmiş bir kapak koyun. Bir büyük limon suyu ile, 1/2 bardak sıcak su katın. Tencere içindeki su kaynayana kadar harlı ateşte; sonra kısık ateşte 45 dakika pişirin. Su 45 dakikadan önce biterse ilave edin.
Pişmiş zeytinyağlı yaprak sarması tenceresinin içinde su kalmamalıdır. Pişirme işlemi tamamlanınca sarmaları, tencerede soğumaya bırakın. S Daha sonra, herhangi bir servis tabağına muztazam döşeyerek, üzeri dilimlenmiş limonla süsleyin. (Bir gün buzdolabında kalmış zeytinyağlı yaprak sarması daha lezzetli olur.
Afiyet Olsun

Zeytinyağlı İmam Bayıldı

Malzemeler
Kemer patlıcan (4 adet 20 cm.)
3 adet orta boy soğan
3 adet domates
8 adet sivri veya çarliston biber
8 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
½ demet kıyılmış maydanoz
Kızartma için yeterince sıvı yağ
½ bardak zeytinyağı

Hazırlanışı:
Patlıcanları alaca soyun. İçinde bolca tuz bulunan su dolu bir kaba yarım saat yatırarak acı siyah suyunun çıkmasını sağlayınız. Patlıcanlar suda yatarken soğanları piyaz doğrayın bir orta kesilmiş sarmısaklarla birlikte zeytinyağında yakmadan iyice kavurunuz.
Soğanlar ölünce içine kabukları soyulmuş çekirdekleri çıkarılmış ufak doğranmış domatesleri, ince doğranmış biberleri, kıyılmış maydanozları, şekeri katarak kavurmaya devam ediniz.Domatesler şekillerini kaybetmeden ve pelteleşmeden bayıldı içini ateşten alınız soğumaya bırakınız. Tuz ve bolca karabiber koyunuz.
Daha önce tuzlu suda bulunan patlıcanları çıkarıp tuzunun çıkaması için iyice yıkayınız. Kızartırken yağın sıçramaması için peçete ile iyice kurulayınız. Bıçak yardımı ile yukardan aşağıya patlıcan kalınlığının yarısına gelecek şekilde bir kesik yapınız. Patlıcanları rengi değişene ve yumşayana kadar kızartınız. Yağını çekmemesi için bir kağıt üzerine çıkarınız.
Soğuduktan sonra fırınlayacağınız patlıcanları biber birer alınız ve yaptığımız kesiği ufak bir kaşıkla iyice açarak patlıcanları kayık haline getiriniz. Ortası açılmış bulunan patlıcanların oyuk yerlerini soğanlı domatesli iç ile doldurunuz. Her bir için üzerine yarım ince dilim kabuklu domates ve ortadan bolünmüş çekirdekleri çıkarılmış yarım biber koyunuz.
200 dereceye ısıtılmış fırının üst katında domatesler hafif yanana kadar tutunuz. Fırından çıkmış soğumuş imam bayıldıları bozmadan servis tabağına aktarabilir üzerine az miktarda sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Soğuk servis ediniz.
Afiyet Olsun

Zeytinyağlı Bamya

Malzemeler
Bir paket dondurulmuş bamya (Taze bamya da kullanabilirsiniz.)
1 orta boy kuru soğan (rende)
1 büyük domates (soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış)
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kesme şeker
½ limon suyu
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı
Rendelenmiş soğanı ve küp doğranmış domatesi 4 dakika kadar zeytinyağında kavurun. Üzerine dondurulmuş bamyayı buzu çözülmeden koyun. 1/2 litre kaynamakta olan su ilave edip, 40 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
Bu arada şekerini ve limon suyunuda ilave edin. Suyu çekilmiş vaziyette pişmiş olduğu tencerede soğumaya bırakın. Bamyaların ezilmemesi için mümkün olduğunca karıştırmayın ve servis tabağına alırken spatula kullanın.
Afiyet Osun

Prenses Salatası

Malzemeler
3 adet havuç,
1 adet yeşil elma,
3 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı mayonez,
1 diş sarmısak,
1 çay bardağı fındık veya ceviz,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı kırmızı pulbiber,
6-7 adet kornişon turşu.
Hazırlanışı
Elmayı soyup rendeleyin. Yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak, iri dövülmüş fındık veya ceviz ilave edip karıştırın. Kornişon turşuları ince doğrayıp karışıma ilave edin. Karıştırıp, servis tabağına koyun. Servis ederken yanında dikine kesilmiş havuç, salatalık ve biber dilimlerini kullanabilirsiniz..
Afiyet Olsun

Çin salatası

Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
2 adet orta boy havuç
1 adet kıvırcık salata
4 çorba kaşığı soya sosu
3 çorba kaşığı sıvı yağ
4 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak tavuk göğsünü haşlayın. Bir kapta 4 çorba kaşığı soya sosunu, 3 çorba kaşığı sıvıyağı, tuzu, karabiberi, 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve 4 çorba kaşığı sirkeyi çırpın. İçine haşladığınız tavuğun suyundan 3 çorba kaşığı ilave edin. Kıvırcık yapraklarını yıkadıktan sonra derin bir salata kasesinin dibine yayın. Üzerine ince ince doğradığınız tavukları serin. Havuçları kibrit çöpü gibi kesin. İsteğe göre soya fasulyesi ya da kızarmış noodle ekleyerek görselliği zenginleştirebilirsiniz. Hazırladığınız sosu üzerine dökün ve servis yapın.. .
Afiyet Olsun

Patates Salatası

Malzemeler
6 Adet patates
2 Adet havuç
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez
5 adet taze soğan
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tutam dereotu

Hazırlanışı
Patatesler haşlanıp soyulduktan sonra püre haline getirilir.İçine havuçlar çiğden rendelenir. Taze soğan, dereotu ve sarımsak ince doğranarak ilave edilir. 2 yemek kaşığı mayonez ve yoğurtta malzemelere iyice yedirilir. Yayvan bir kabın içinde 1-2 saat buzdolabında bekletin. Çıkarıldıktan sonra isteğe göre üstünde peksimet parçaları ile servis edilebilir.
Afiyet Olsun

Mısırlı Tavuk Salatası

Malzemeler
1 adet iceberg marul
1 adet ızgaralanmış tavuk göğsü
Küçük bir konserve tatlı mısır
150 gr.kadar biberli zeytin
1 adet turp
Yağ
Limon
Tuz
Hazırlanışı
Marulu küçük küçük parçalar halinde doğrayın, ızgaralanmış tavuk göğsünü dikdörtgenler halinde kesin. Biberli zeytinleri ikiye veya üçe bölün, mısırları ve doğradığınız turpları ekleyin. İstediğiniz kadar tuz, yağ ve limon ekleyip karıştırın salatanız yemeğe hazırdır.
Afiyet Olsun

Pirinçli Brokoli Salatası

Malzemeler

2 su bardağı haşlanmış Amerikan Pirinci
2 adet domates
100 gr. beyaz peynir
2 marul yaprağı
3 adet yeşil biber
1 adet havuç
1 adet brokoli
1 limonun suyu
1 su bardağı kadar karnıbahar
Yeterince tuz ve pul biber
1 yemek kaşığı soya yağı
9 adet siyah zeytin
Hazırlanışı
Karnabaharı, brokoliyi 5 dakika haşlayın. Pişirip demlemeye aldığınız pirinci bir kenarda bekletin. Domatesi, yeşil biberi, brokoliyi, karnıbaharı doğrayın. Marul yapraklarını da dilimleyin. Beyaz peyniri ufalayın. Daha sonra tüm malzemeyi bir kaba alıp içine limon suyu, pul biber, tuz, soya yağı ilave edip karıştırın. Salatayı servis kasesine alıp zeytinlerle süsleyerek servis yapın.

Yengeç Salatası

Malzemeler

100 gr dondurulmuş yengeç eti
Yarım demet roka
Yarım demet maydanoz
1 göbek salata
1 turp
1 salçalık kırmızı biber
1 salatalık
5 kornişon turşu
1 limon
4 kiraz domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı sirke
Hardal
Tozşeker
Hazırlanışı
Yengeç etini şeritler halinde doğrayın. Roka ve maydanozu ayıklayın. Göbek salatayı ve kırmızı biberi ince ince doğrayın. Turp ve salatalığı soyup şeritler halinde doğrayın. Turşuları boyuna ikiye kesin. Limonun suyunu sıkın. Hazırladığınız sebzeleri büyük bir salata kasesine alıp karıştırın. Kiraz domateslerle ya da kızarmış noodle ile tabağın kenarlarını süsleyin. Zeytinyağı, limon suyu, sirke, hardal ve tozşekeri karıştırın. Salatanın üzerine yengeç etlerini dizip sosu gezdirin.

Karidesli Roka Salatası

Malzemeler
150 gr taze karides (orta boy)
1 demet roka
1 diş sarımsak
1 kahve fincanı ceviz içi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Sirke (Tercihen balsamic sirke)
Tuz, karabiber (limon rendesi)

Hazırlanışı
Rokaları saplarını ayıklayın ve büyük yapraklar haline getirerek yıkayın. Suyunun iyice süzülmesi için süzgüde bırakın. Karidesleri önce yıkayıp, sonra haşlamadan çiğ olarak kafasını ayırıp kuyruk tarafının kabuklarını çıkarın.
Karidesleri limonlu tuzla suda 7 dakika haşlayarak kabuklarını soyun. Soyulmuş karidesleri limon kabuğu rendesi, karabiber, sirke ve tuz ile harman edin. Sarmısakları mümkün olduğunca ufak doğrayın veya presten geçirin. Baharat harmanlı karidesleri az zeytinyağlı tavada renk değiştirene kadar sote edin.
Fazla ateşte tutup karidesleri kurutmayın. Tavadaki karidesleri servis tabağına muntazam yerleştirilmiş rokaların üzerine yayın. Üzerine taze kırılmış karabiber ve ince kıyılmış cevizler serperek. Soğuk olarak servis yapın.
Afiyet Olsun

Rus Salatası

Malzemeler:
4 çorba kaşığı hazır mayonez
1 çorba kaşığı çırpılmış yogurt
1 orta boy patates
1 orta havuç
1 avuç bezelye (Dondurulmuş olabilir)
100 gr. iri küp doğranmış salam
2 orta boy tatlı kornişon turşu
1 çay kaşığı hardal
Yeterince tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Tüm malzemeler küp şeklinde doğranır. Patates, bezelye, havucun pişme müddetleri değişik olduğundan ayrı ayrı kaplarda kaynatılması tavsiye edilir. Kornişon turşu kaynatmadan çiğ olarak kullanılır. Pişmiş sebzeler birbirine karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Mayonez ile yoğurt karıştırılır, hardal da konur ve içine pişmiş sebzeler ile kornişon turşu ve macar salamda konduktan sonra servise hazırdır. (İç malzemeyi isteğe ve sayıya göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
Afiyet Olsun

Domates Soslu Spagetti

Malzemeler
1 paket Spagetti
3 litre su
Domates Sosu için
1 küçük kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş dövülmüş sarımsak
600 gr domates
8 tane taze soğan
1 çorba kaşığı kuru fesleğen
İki yaprak defne
1 tatlı kaşığı oregano veya kekik
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kırmızı biber
1 tane kesme şeker
Hazırlanışı
3 litre içine iki kaşık tuz atılır. Su kaynadıktan sonra spagettiler kırılmadan suya atılır. 13 dakika kaynatılır. Süzgü içine alınır üzerinden bir bardak soğuk su geçirilir. İçinde 1 kaşık halis zeytinyağı konulmuş servis tabağına aktarılır, karıştırılır. Üzerine aşağıda yazılı sos konarak servise çıkarılır.
Zeytinyağında ince çintilmiş soğanları kavurunuz sarmısakları ilave ediniz. Salçayıda kavurunuz ve kabukları soyulmuş çekirdekleri çıkarılmış küp doğranmış domatesleride katarak kaynatmaya devam ediniz. Domatesler eriyip sos haline gelince içine ince kıyılmış taze soğanı ve fesleğeni kekiği defne yapraklarını da ilave ederek bir miktar daha kavurunuz. Spagetti üzerine dökecek domates sosu elde etmiş olursunuz. Defne yapraklarını sostan çıkarmayı unutmayınız.
Afiyet Olsun

Spagetti Karbonara

Malzemeler
1 paket spagetti (500 gr.)
200 gr parmesan veya kaşar
150 gr salam
150 gr soğan
½ bardak beyaz şarap
2 çorba kaşığı zeytinyağı
50 gr tereyağı
2 yumurta (bütün)
4 yumurtanın sarısı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Büyük bir kasede 2 yumurta, peynir, tuz karabiberi çırpın. Küçük parçalar halinde tereyağını ilave edin. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış salamı az zeytinyağında kavurup rengi dönünce tavadan çıkarın. Aynı tavada, yarım halka soğanları kalan zeytin yağında kavurun.  Salamları tekrar tavaya alarak yavaş yavaş şarabı ilave edin. Biraz soğuduktan sonra salamları, soğanı ve çırpılmış 4 yumurta sarısını peynirli karışıma katın.
Spagettiyi 13 dakika bol suda haşlayıp tuz ve zeytinyağı koyun. Pişirme suyundan sosa bir kaç kaşık ilave edin ve hazırlanan karbonara sosunu suyu süzülmüş makarnaya koyup, kuvvetlice karıştırınız ki yumurtalar pişmesin. Buharı çıktıkdan sonra servis yapın.
Afiyet Olsun

Bolonyez Spagetti

Malzemeler
500 gr 1 no'lu spagetti
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 büyük kuru soğan (ince kıyılmış)
4 diş dövülmüş sarmısak
2 orta boy havuç (küçük küp doğranmış)
½ küçük kereviz (küçük küp doğranmış)
600 gr dana kıyma
300 cc etsuyu (tablet olabilir)
1 kutu küp domates
1 çorba kaşığı domates salçası
100 cc kırmızı şarap
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı oregano veya kekik
Taze rende kaşar (veya parmesan peyniri)
Hazırlanışı
İtalyanın Bologna şehrinden adını alan kıymalı bir makarna çeşididir. Bütün dünyaca tanınır. Kızdırılmış yağda; soğan, sarmısak, havuç ve kerevizi birlikte 5 dakika kadar kavurun. Kıymayı katıp 5 dakika da kuvvetli ateşte kıyma ile birlikte kavurmaya devam edin. Dibinin tutmaması için devamlı karıştırın tuz, karabiber koyun.
Kıyma yeterince kavrulduktan sonra; et suyu, domates salçası, küp domatesler şeker, kekik ve şarap katarak, 10 dakika daha kavurun. Sonra kısık ateşte 20 dakika daha pişirin. Spagetiyi tuzlu ve 1/2 kaşık sıvı yağlı suda 13 dakika haşlayın. Süzerek üzerinden 1 bardak soğuk su geçirip, içinde 1 kaşık zeytinyağı bulunan yayvan bir servis tabağına alarak karıştırın. Üzerine bolonyez sosu yayıp, peynir rendesi koyarak servis yapın.
Afiyet Olsun

Peynirli Makarna

Malzemeler
500 gr makarna (Spagetti veya fiyonk makarna olabilir)
300 gr sert beyaz peynir
150 gr ceviz içi
30 gr margarin veya sıvı yağ
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
Hazırlanışı
Makarnalar içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve ½ kaşık tuz katılmış kaynar suya atılır ve bir iki karıştırıldıktan sonra 13- 15 dakika haşlanır.Süzgüden geçirilir Üzerine 1 bardak soğuk su dökülür o da süzüldükten sonra içinde sıvı yağ bulunan servis tabağına alınır, karıştırılır. Diğer yanda beyaz peynirler çatal yardımı ile ezilir ve ufalanır. İçine ince kıyılmış maydanoz ile biraz kabaca öğütülmüş cevizde katılarak katılarak makarmanın üzerine yayılır.
Afiyet Olsun

Fırında Makarna

Malzemeler
250 gr. makarna
4 yumurta
1 bardak süt
100 gr. tereyağı veya margarin
150 gr. rende kaşar
Hazırlanışı
Bol tuzlu suda makarnaları kırmadan 15 dakika haşlayın. Haşlanmış makarnalar bir kaç kez soğuk sudan geçirip sonra üstü örtiüecek kadar soğuk su ilave edilrek 15 dakika dinlendirin. Daha sonra makarmalar süzgece koyup suyu iyice süzün. Bir tencereye erimiş yağ ve rende kaşarın yarısını katarak harmanlayın. Bu arada tuz ve kararbiberi de ilave edin. Makarnaları yağlanmış bir Pyrex tepsiye veya kenarları yüksekçe normal bir tepsiye aktarıp düzgünce yayın. Avuç içi ile bastırılarak yüzeyin düzgün hale gelmesi sağlayıp, kalan kaşarıda üzerine serpin.
Yumurtalar köpürene kadar iyice çırparkan içine süt ve kalan erimiş yağı da katın. Bu karışımı tepsideki makarnanın üzerine dökerek makarnayı fırına verin. Fırının orta katında, 180 derece ısıda, üzerindeki kaşarlar pembeleşene kadar 45 dakika pişirin. Makarna fırını sebzeli sebzeli olarak da pişirmek mümkündür. Ancak bu defa yumurta ve süt yerine beşamel sos kullanılır.
Sebzeli makarna fırın için; doğranmış kabağı, domatesi, kırmızı/yeşil dolmalık biberi az zeytinyağında fazla yumuşatmadan sote edin. Daha sonra beşamel sosun yarısı ile makarnayı karıştırıp fırın kabına yayın. Kalan sos ile de sebzeleri harmanlayıp makarna üzerine serdikten sonra rende kaşarı da serpin. İsteğe göre doğranmış maydonoz, dereotu veya nane ilave edelebilir.
Afiyet Olsun

Fettucini Sos Alfredo

Malzemeler
3 çorba kaşığı zeytinyağı
400 gr kültür mantarı
1 diş sarımsak
500 gr şekilli erişte makarna
2 kutu krema
Tercihen parmesan veya kaşar rende
Tuz,karabiber
Hazırlanışı
Zeytinyağında ufak doğranmış mantarları, el presinden geçirilmiş sarmısakları beraberce sote ediniz.Tuz karabiber koyunuz. En büyük tencerede bolca su kaynatınız. Kaynayınca içine iki çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı zetyinyağı koyunuz. Makarnaları kaynamakta olan suya dökünüz ve arada bir karıştırınız. Pişirme süresi azami 12 dakikadır.
Pişen makarmaların yarı suyunu süzünüz ve bir bardak soğuk su ilave ederek kapalı bir tencerede makarnaları 3-5 dakika demlendiriniz. Arada bir yapışmaması için kariştırınız. Asla soğuk sudan geçirmeyiniz. Bilahare makarları içinde ½ bardak su kalacak şekilde süzünüz. Bu haldeki makarnaya hazırlanmış sarmısaklı mantarları katıp iyice karıştırınız. İki kutu Kremayı yenecek sıcaklığa gelmiş makarnanın üzerine dökünüz ve tekrar karıştırınız. Karışımı servis tabağına alınız ve üzerine rende peynir dökünüz.
Afiyet Olsun

Çin Usulü Erişte

Malzemeler
400 gr. yağsız dana tercihen sokum tarafından
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 sap pırasa
1 büyük havuç
3 dolmalık biber (Yeşil,kırmızı,sarı)
1 adet orta boy kabak
½ küçük karnıbahar
2 baş brokoli
4 çorba kaşığı soya sosu
3 çorba kaşığı chili sos tatlı
1 tatlı kaşığı toz zencefil
250 gr ince erişte
Hazırlanışı
Dana etini ince fakat çok uzun olmayan parçalar halinde doğrayın.Tuz ve soya sosuna yatırarak 3-5 saat marine edin. Zeytinyağını WOK tenceresine koyarak kızdırın ve eti içine atarak renk değiştirene kadar kavurun. Tatlı Chili sos ve bir kahve fincanında eritilmiş 1 tablet etsuyunu ilave edin.Bundan sonra zencefili, tuzu ve karabiberini de koyun. Hafif ateşte, kapalı kapakla , arada bir karıştırarak eti 15 dakika kadar pişmeye bırakın.
İkinci bir tencerede küçük parçalar halinde doğranmış sırası ile havuç, biber, kabak, brokoli, ince halka kesilmiş pırasayı 1 kaşık zeytinyağı ile sote edin. Bu arada tencereye ezilmiş 2 diş sarımsak ve tatlı chili sos ilave edin. Bir kaç dakika daha kavurun. Erişteleri tuzlu suda 12 dakika haşlayın. Suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. İçinde et pişirilmiş Wog tencereye sebzeleri ve erişteleri koyarak iyice karıştırın. Bir kaç dakika kadar daha ateşte tuttuktan sonra servise çıkarın.
Afiyet Olsun

Nefis Sucuklu Makarna

Malzemeler
½ paket düdük makarna
300 gr. sucuk
25 gr. margarin
1 adet yeşil dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 orta boy soğan
3 diş sarımsak
150 gr kültür mantarı 1 su bardağı
½ bardak tavuk suyu
1 çorba kaşığı buğday nişastası
2 çorba kaşığı taze fesleğen veya 1 çorba kaşığı kuru fesleğen
1 adet kabuğu soyulmuş domates
Hazırlanışı
Sarmısağı dövün,sucuğu ince halka halinde doğradıktan sonra ortadan kesin. Domatesleri iri tavla zarı büyüklüğünde. Dolmalık biberleri 1 veya 2 cm. lik kareler halinde doğrayın. Soğanları yemeklik hale getirdikten sonra margarinde öldürün. İçine sarmısağı, sucukları, ufak doğranmış mantarlarıda katarak 5 dakika kadar kavurun. Daha sonra içinde buğday nişastası eritilmiş tavuk suyunu ekleyin. Eğer kuru fesleğen kullanıyorsanız onuda bu esnada karışıma katın.
Domatesleri ve dolmalık biberleri de ekleyerek bir taşım kaynatın. Makarmayı içinde 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ bulunan büyük bir tencerede haşlayın. Makarnaları su kaynadıktan sonra içine atın ve 12 dakika tutun. Suyunu süzdükten sonra soğuk sudan geçirmeyin. İçinde bir çorba kaşığı zeytinyağı bulunan servis tabağına aktararak karıştırın. Yeterince taze kırılmış karabiber ve tuz ekleyin. Daha önce hazırlanan sosu servis tabağındaki sıcak makarnaların üzerine dökün. Taze fesleğen kullanıyorsanız ince kıyılmış fesleğenleri de makarnaların üzerine serpin.
Afiyet Olsun

Kıymalı Makarna

Malzemeler
500 gr makarna (Spagetti veya fiyonk makarna olabilir)
300 gr. yağsız dana kıyma
1 orta boy soğan
1 adet domates
3 çarliston biber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
50 gr margarin veya sıvı yağ
Tuz, karabiber, kırmızı biber
Hazırlanışı
Makarnalar içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve ½ kaşık tuz katılmış kaynar suya atılır ve bir iki karıştırıldıktan sonra 13- 15 dakika haşlanır.Süzgüden geçirilir Üzerine 1 bardak soğuk su dökülür o da süzüldükten sonra içinde 1 çorba kaşığı sıvı yağ bulunan servis tabağına alınır,karıştırılır.Kuru soğan ince çintilir salça konmuş olarak margarin veya sıvı yağda kavrulur üzerine kabukları soyulmuş çekirdekleri çıkarılmış küp doğranmış domateste konarak kavurmaya devam edilir ve son olarak kıyma ilave edilir. Yeterince tuz karabiber ve kırmızı pul biberde ilave edilir.
Kıyma iyice kavrulur ve indirmeye yakın halka doğranmış çekirdekleri çıkarılmış biberlerde ilave edilir ve karışım servis tabağındaki makarnanın üzerine yayılır.Biberlerin son olarak konması rengini ve formunu değiştirmeden salçalı kıyma içinde yeşil rengi ile belli olmasıdır.
Afiyet Olsun

Azeri Pilavı

Malzeme

500 gr kuşbaşı
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı margarin
2 adet kuru soğan
300 gr kuru mürdüm eriği
200 gr kuru kayısı
100 gr kuru çekirdeksiz üzüm
50 gr badem
50 gr şam fıstığı
3.5 su bardağı et suyu
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Hazırlanışı
Kuşbaşı eti düdüklü tencerede üstünü örtecek kadar su doldurup 15 dakika haşlayın. Süzüp dinlenmeye bırakın. Pirinci ayıklayıp kaynar tuzlu suda 20 dakika bekletin. Soğanı rendeleyip bir tencerede 2 yemek kaşığı margarinle kavurun. Süzülmüş pirinci ilave ederek pirinci 2-3 dakika kavurun. Kaynar et suyunu ilave edip 15-20 dakika pişirin. Pilavı demlenmeye bırakın.
Etleri pilavın içine atarak karıştırın. Kayısı ve mürdüm eriğini küçük parçalara bölüp 10 dakika ılık suda beklettikten sonra süzün. İki yemek kaşığı yağı tencerede eritin. Şam fıstık ve bademleri biraz kavurun. Kayısı, üzüm ve erikleri ekleyip 2 dakika daha kavurun. Demlenen pilavı servis tabağına yerleştirip üstüne kavurduğumuz kuru yemişleri dökün. Sıcak servis yapın. 

Reyhanlı Bulgur Pilavı

Malzemeler

2 su bardağı kalın bulgur
4 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı tereyağı
2 adet soğan
2 adet domates
2 adet çarliston biber
1 su bardağı nohut
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kuru reyhan
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Soğanı, çarliston biberi ince kıyın. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Domatesi doğrayıp ilave edin. Kavrulunca bulguru katın. 1-2 dakika kavurun. Nohutu akşamdan ıslatıp, haşlayıp süzün. Bulgura nohutları ilave edin. Et suyu, karabiber, tuz ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Demlenmeye bırakın. Tereyağını tavada kızdırıp, üzerine dökün. Reyhan katıp karıştırın. Sıcak servis yapın.

Dereotlu Pilav

Malzemeler
1 adet bezelye konservesi (küçük boy)
2 su bardağı pirinç
1 demet dereotu
1 adet havuç
1 baş soğan
sıvı yağ
karabiber
Hazırlanışı
Küçük parçalar halinde kestiğiniz havuç ve soğanı sıvı yağda kavurun. İki bardak yıkanmış pirinçle çevrip, pişirin. Piştiğinde bezelye, kıyılmış dereotu ve karabiber katıp, dinlenmeye bırakın.
Afiyet Olsun

Çinçin Pilavı

Malzemeler
1 su bardağı pirinç
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 yumurta
1 çorba kaşığı su
1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan
1 adet ince doğranmış kırmızı biber
1,5 su bardağı dolusu haşlanmış küçük karides
1/3 su bardağı haşlanmış bezelye
1/3 su bardağı mısır tanesi
1 çorba kaşığı soya sosu
1çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu
1,5 lt su (pirinç haşlamak için)
Hazırlanışı
Pirinci 1,5 lt tuzlu suda hafif diri kalacak kadar haşlayın, suyunu süzün. Yumurtayı 1 çorba kaşığı su ile birlikte el mikseri kullanarak çırpın. 2 çorba kaşığı sıvı yağı tavada kızdırın ve yağlı tavada omlet şeklinde pişirin. Pişirdiğiniz omleti rulo şeklinde sarın ve halkalar halinde ince ince kesin. Geri kalan iki kaşık sıvı yağı tava kızdırın, kırmızı biber ve soğanı 2-3 dakika sote edin. Haşlanmış karides, bezelye, mısır ve soya sosunu ilave edin. 2-3 dakika pişirin. Pirinci ekleyin, 3-4 dakika sonra ateşten alın. İnce ince kestiğiniz omlet parçalarını ve dereotunu pilavın üstüne ilave edip karıştırın. Tabağınızı taze soğanların yeşil kısımlarıyla süsleyerek servis yapın.
Afiyet Olsun

Balıklı Pilav

Malzemeler

1 tatlı kaşığı un
2 adet küçük mezgit balığı
Maydanoz
2 baş soğan
3/4 bardak Amerikan pirinci
Defne yaprağı
100 gr tereyağı
1 kofana balığının kuyruk tarafı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı
Pirinci tuzlu suda haşlayın. Pirinç suyunu çekince ateşten alıp soğuk suda yıkayın ve süzün. Bir kenarda bekletin. Bir küçük soğanı halka halka doğrayın. Bir tencerede temizlenmiş balığı (kofana), soğanı, defne yaprağını, maydanoz saplarını üstüne kadar su ilave edilerek pişirin. Geri kalan soğanları küçük küçük doğrayın. Bir tencerede tereyağında pembeleşene kadar kavurun. Bir tatlı kaşığı un ilave edin. 5 dakika devamlı karıştırın.
Haşlanan kofananın deri ve kılçıklarını temizleyin. Kuyruğunu kesip, top etlerini bir kenara ayırın. Aynı suda mezgit balığını da haşlayıp, onun da deri ve kılçıklarını temizleyin. Unla meyanelenen soğanların üzerine, haşlanmış pirinci koyup, karıştırın. Önce kofana balığının, ardından mezgit balığının etlerini pirincin içine katın. Tuz ve karabiber de koyup bir süre karıştırın. Yaprak yaprak koparılmış maydanozlarla pilavı süsleyin. 

Fırında Garnitürlü Pilav

Malzemeler
250 gr. bezelye
2 tane havuç
2 orta boy patates
1 orta boy domates
2 tane limon
500 gr. kuşbaşı et
3 su bardağı pirinç
Tereyağı
Tuz
Karabiber
Sarımsak tozu
Soya sosu
Kekik
Kırmızı pul biber
Salça
Hazırlanışı
Havuç ve patatesi küçük küpler halinde doğradıktan sonra, tüm sebzeleri bir tencereye koyup üzerine 1 su bardağı su koyarak haşlayın. Haşlama suyunun içine 1 çay kaşığı tuz koyun. Sebzeler yumuşadıktan sonra ocaktan alın ve suyunu süzün. Bir yemek kaşığı tereyağını tencerede eriterek, içine kuşbaşı eti, 1 çay kaşığı sarımsak tozu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik, 1 çorba kaşığı soya sosu ve tercihe göre kırmızı pul biber koyarak kavurun.
Etler kavrulduktan sonra tercihe göre kabuğu soyulmuş ve küçük parçalara ayrılmış yarım veya tam limonu ekleyin ve 1 çay bardağı su koyarak suyunu çekene kadar pişirin. Yarım saat tuzlu sıcak suda bekletilen pirinci iyice yıkayın. 1 çorba kaşığı tereyağını tencerede eritip pirinci kavurun. Salçalı su hazırlayın ve tenceredeki pirinci örtene kadar ekleyin. Kontrol ederek tuzunu koyun. Suyunu tam çekmeden ocaktan alın (Biraz lapa olmalı).
Yuvarlak bir borcamın orta kısmına sebzeleri ve sebzelerin etrafına eti yerleştirin. Suyunu tam çekmemiş salçalı pilavı en dışa düzgünce koyun. Üzerine halkalar halinde kesilmiş domates ve limon koyarak fırına verin. 15 dakika 150 derecede pişirin ve sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun

Adına Yakışır Düğün Pilavı

Malzeme

2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
2 baş kuru soğan
1/2 kg. kuşbaşı kuzu eti
3 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı tereyağı
5 adet tane karabiber
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Hazırlanışı
Soğanları ince ince doğrayın. Yeteri kadar tuz ve yenibahar ilave ederek, iyice ovduktan sonra bir kaşık tereyağında kavurun. Pirinci kaynar tuzlu suda 45 dakika bekletin. Islatılmış nohutun kabuklarını çıkararak az su ile haşlayın. Kuşbaşı etleri haşlayın. Suyunu süzüp, bir kenara ayırın. Tencerede kavrulmuş soğanların üzerine etleri dizin. Nohut ve kuru üzümü ilave edin. Tane karabiberleri ekleyin. En üste yıkanmış pirinci yayın. Kaynar et suyunu tencerenin kenarından ekleyerek, önce hızlı sonra kısık ateşte pişirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökün. Çukur servis tabağına ters çevirip servis yapın.

Özbek Pilavı

Malzemeler

250 gr jasmin pirinci (1.5 bardak)
500 gr kuzu kuşbaşı (irice kemikli parçalar)
2,5 bardak pişen etin suyu
Bir orta boy soğan
2 orta boy havuç
100 gr tereyağı
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp sıcak su bulunan ve içine tuz atılmış bir kapta su soğuyana kadar bekletin. Kuzu etlerini normal kapaklı tencerede veya düdüklü tencerede, 3 bardak su ile yumuşayana kadar pişirin. (Düdüklü tencerede 25 dakika yeterlidir. Normal tencerede bir saatden fazla sürer.) Diğer yanda soğanları ince yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Bir kaç dakika sonra rendelenmiş havuçları da katarak kavurmaya devam edin. Soğan da havuç da, yanmadan yumuşamış olmalı. Gerekiyorsa bir fincan su ilave ederek pişirmeye devam edin.
Pişmiş etin suyundan 2,5 bardak soğanlı havuçlu karışıma katın ve pirinçleri yıkayıp tuzunu süzdükten sonra üzerine boca edin. Tuz karabiber tarçın ve yenibaharı da katarak bir karıştırın. Pişmiş etleri bu sulu karışımın üstüne yayıp, harlı ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Pilavın yüzeyi gözgöz olunca ateşi kısınız ve bir beş dakika kadar daha kısıp,beş dakika kadar daha kısıkateşte tutun. Ateşi söndürünce tencere üzerine bir bez örterek, kapağı kapalı olarak 20 dakika dinlendirin. Pilavınız servise hazırdır.

Bademli Pilav

Malzemeler
2 bardak tercihan baldo pirinç
35 gr. tereyağı
35 gr. margarin
2 ½ bardak kaynar et suyu
Tuz ve çok az karabiber
1 ufak soğan
100 gr. iç badem
1 tablet et suyu
Hazırlanışı
Pirinci yıkanmadan üzerini iyice örten 1 çorba kaşığı tuz katılmış sıcak su içinde bir saat kadar bekletin. Suyunu süzün ve tuzunun gitmesi için iyice yıkayın. Pirinçlerin kırılmaması için el ile fazla ovuşturmayın.
Tencerede yağı eritip kızdırdıktan sonra pirinçleri tencereye koyun. Beş dakika boyunca karıştırarak pirinçleri tane tane olana kadar kavurun. Sonra 2,5 bardak kaynar suya, tuz ve karabiberi koyarak bir iki defa karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak, harlı ateşde pişirin.
Harlı ateşte pişen pirinç, suyunu çekip yüzeyi delik delik olunca ateş iyice kısın ve bu şekilde 5 dakika kadar daha ateşte pişirip altını kapatın. İyice demlenmesi için tencere üzerine bir peçete örtün ve kapağını sıkıca kapatınız. 15- 20 dakika sonra kapağı açın, pilavı tencerede iyice karıştırıldıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine kabukları çıkarılarak kavrulmuş badem serpin. (Normal beyaz pilava; nohut, karides ve benzeri malzeme ilave ederek pilav çeşidini çoğaltabilirsiniz.)
Afiyet Olsun

Güzel Kremalı Ispanak Çorbası

Malzemeler
2 demet ıspanak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
Muskat rendesi
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
2 su bardağı süt
4 su bardağı et suyu
1/2 sıvı krema
Tuz-karabiber

Üzeri için:
10 dilim tost
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Hazırlanışı
1. Ispanakları ayıklayıp, haşladıktan sonra suyunu sıkıp doğrayın.
2. Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
3. Sarımsağı ayıklayıp kıyın.
4. Çorbanın üzeri için, tost ekmeklerinin üzerine sıvı yağı sürüp, üzerine rendelenmiş kaşarı peynirini serpin. Önceden 185 derecede ısıttığınız fırında peynir eriyip, kızarana kadar pişirin.
5. Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırıp, içine yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun
6. Soğanlar pembeleşince içine kıyılmış sarımsakları ve unu ilave edip un pişip kokusu çıkınca, kıyılmış ıspanakları ve muskat rendesini ekleyip kavurun. Daha sonra et suyunu, sütü, kırmızı pul biberi, tuz-karabiberi ekleyip, karıştırdıktan sonra bir taşım orta ateşte kaynatıp ateşten alın.
7. Mikser yardımıyla sebzeleri püre haline getirin. Tencereyi tekrar ateşin üzerine koyup, içine kremayı ilave edip, kaynama noktasına gelene kadar karıştırarak pişirin.
8. Fırında kızarttığınız peynirli ekmekleri istediğiniz büyüklükte parçalara kesip, servis kasesine aldığınız çorbanın üzerine koyun.
9. Kıtır ekmekli Kremalı ıspanak çorbası sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun

Kremalı Çorba

Malzeme
60 gr (4 çorba k.) margarin
60 gr (8 çorba k.) elenmiş un
1 1/2 litre (6 su bardağı) tavuk ya da et suyu
250-350 gr taze sebze (küçük parçalar halinde doğranmış)
1/2 çay k. Tuz
Taze çekilmiş karabiber
100 ml (2/5 su bardağı) krema
50-75 gr taze sebze ya da et (küçük parçalar halinde doğranmış)
Hazırlanışı
Margarini kalın tabanlı bir tencerede eritin. Yağ eriyince unu ilave edip , iyice karıştırın. Çok ağır ateşte kumlu bir doku oluşuncaya kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp,meyaneyi bir kenarda ılınmaya bırakın. Bu arada tavuk ya da et suyunu bir taşım kaynatın.Meyanenin bulunduğu tencereyi tekrar ateşe oturtup, bir tel ya da tahta kaşıkla karıştırarak kaynar tavuk ya da et suyunu meyaneye yedirin.
Taze sebzeleri gerekiyorsa ilk diriliklerini kaybedinceye kadar suda haşlayıp, süzdürüldükten sonra et sulu meyaneye yedirin. Taze sebzeleri gerekiyorsa ilk diriliklerini kaybedinceye kadar suda haşlayıp, süzdürüldükten sonra et sulu meyaneye ilave edin. Harlı ateşte bir taşım kaynatıp, ateşi kısın. Tencerenin üzerindeki kefi alıp, atın Tuz ve biberini ilave edin. Ağır ateşte yaklaşık 30-45 dakika pişirin.
Tenceredeki malzemeyi ince bir tel süzgeçten bir başka temiz tencereye aktarın. Harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ateşi kısın .Telle karıştırarak kremayı ilave edin. Tuzunu ve biberini kontrol edin. Dilerseniz ayrıca suda haşlanmış küçük parçalar halindeki bir miktar taze sebzeyi süzdürüp çorbaya katın. Çorbayı önceden ısıtılmış kaselere aktararak sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun

Kremalı Domates Çorbası

Malzemeler
3 su bardağı domates suyu
4 yemek kaşığı Sıvı yağ
3 su bardağı et suyu
1 yarım su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz - Karabiber
Garnetür
3-4 yemek kaşığı Krema
Hazırlanışı
Sıvı yağı derin bir tencere içine koyup kızdırınız. Unu ekleyip, kokusu gidene kadar kavurunuz. Etsuyunu ve domates suyunu ekleyip iyice karıştırınız. Sütü, tuzu, kırmızıbiberi ve karabiberi ekleyip tatlandırınız.
Bir taşım kaynattıktan sonra sıcak olarak servis ediniz.
Kremayı bir kase içinde karıştırıp, çorbanın üzerine gezdiriniz.
Afiyet Olsun

Köfteli Yoğurt Çorbası

Malzemeler

3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
8 su bardagi et suyu
500 gr. Kıyma
Yarım paket Köfte harcı
1 buçuk çay bardağı su
Yarım su bardağı pirinç
Tuz-karabiber

Terbiyesi:

1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı

Sosu:

2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber

Hazırlanışı

Pirinci ayıklayıp yıkayınız.

Derin bir tencerede yağı kızdırıp, içine unu ekleyip, kavurunuz.

Unun kokusu çıkmaya başlayınca et suyunu, tuz- karabiberi ilave edip, kaynatın.

Et suyu kaynarken derin bir kasenin içerisine kıymayı, yıkanmış pirinçi, köfte harcını, suyu koyup yoğurunuz.

Harç kıvamına gelince , harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.

Kaynayan et suyunun içine köfteleri ilave edip, pişirmeye devam edin.

Köfteler pişerken küçük bir kasede yoğurdu ve yumurta sarısını çırpın.

Çorbayı ateşten indirmeden önce terbiyeyi karıştırarak ilave edip, bir taşım kaynatın. Fazla kaynatırsanız terbiye kesilir.

En son olarak küçük bir tavada yağı kızdırıp, içine naneyi, kekiği, kırmızı pul biberi ilve edip, kavurun.

Çorbayı servis tabağına alıp, üzerine sosu gezdirip, sıcak olarak servis ediniz.

Afiyet Olsun

Leziz Körili Sebze Çorbası

Malzeme
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet pırasa
1 adet kereviz
4 adet taze soğan
1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet patates
1 tatlı kaşığı köri
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
6 su bardağı tavuk suyu (2 adet tavuk bulyon=1 paket tavuk toz bulyon)
Tuz- karabiber
Hazırlanışı

Taze soğanları ayıklayıp, ince ince kıyınız.

Pırasaları ayıklayıp, önce ortadan ikiye kesiniz. Daha sonra kibrit çöpü uzunluğunda parçalar halinde kıyınız.
Kereviz ve patatesin kabuklarını soyup, kuşbaşı doğradıktan sonra kararmamaları için kerevizi limonlu, patatesleri ise sade su da bekletiniz.

Havuç ve kabağın kabuğunu kazıyıp, rendeleyiniz.

Yayvan bir tencerede sıvı yağı kızdırıp, içine köriyi ilave edip, kavurunuz.

Köri kavrulunca içine doğranmış taze soğan ve pırasları ekleyip, 5 dakika sebzeleri köri ile birlikte kavurunuz.

Daha sonra içine rendelenmiş havuç ve kabakları ekleyip, kavurmaya devam ediniz.

En son olarak içine sularını süzdüğünüz doğranmış kereviz ve patatesleri,kırmızı pul biberi, et suyu ve tuz- karabiberi ekleyip, sebzeler pişinceye kadar kaynatınız.

Pişen çorbayı mixerden çekerek püre haline getirip, servis tabağına alınız.

Çorbanın üzerine kırmızı pul biber ve kıyılmış kereviz yapraklarını serpip, sıcak olarak servis ediniz.

Közbiberli Karnıbahar Çorbası

Malzeme

3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet orta boy karnıbahar
1 adet kuru soğan
3 adet köz biber
3 diş sarımsak
2 adet sivri biber
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı un
8 su bardağı tavuk suyu
Tuz-karabiber
Üzeri için

1 su bardağı krema
Yarım demet dereotu

Hazırlanışı

Kuru soğanı piyazlık doğrayın. Karnıbaharı ayıklayıp, yıkadıktan sonra küçük parçalara bölün. Köz biberleri şerit şerit doğrayın.
Dereotunu kıyın. Sivri biberlerin tohumların çıkarıp, kıyın. Derin bir tencerede yağı kızdırıp, içine kıyılmış sarımsakları ve piyazlık doğranmış soğanları ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.

Soğanlar pembeleşince içine doğranmış karnıbaharları ve unu ilave edip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulunca içine tavuk suyunu ilave edip, kanıbaharlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Karnıbaharlar yumuşadıktan sonra mikser ile çekip, püre haline getirin.

Daha sonra çorbanın içine sirkeyi, doğranmış sivribiberleri ve köz biberleri, tuz ve karabiberi ilave edip, sebzeler yumuşayıncaya kadar bir taşım kaynatın. Çorbayı ateşten indirmeden önce içine kremayı ilave edip, karıştırın. Çorbayı kaynatmadan servis tabağına alıp, üzerini dereotu ile süsledikten sonra sıcak olarak servis edin.

Afiyet Olsun

Kremalı Bezelyeli Patates Çorbası

Malzeme
4 adet patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı bezelye
1 su bardağı mısır
2 adet havuç
1 adet kuru soğan
6 su bardağı et suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
3 diş sarımsak
Yarım demet dere otu
1 kutu krema=200ml.
Tuz-karabiber

Hazırlanışı
Sarımsakları kıyınız
Dere otunu ayıklayıp, kıyınız.
Havuçların kabuklarını kazıyıp, rendeleyin.
Patateslerin kabuklarını soyup, tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp, kararmamalrı için su dolu bir kasede bekletiniz.
Kuru soğanı piyazlık doğrayınız.
Bezelye ve mısırları sıcak su da 5 dak. haşlayıp, süzün.
Derin bir tencerenin içinde yağı kızdırıp, içine piyazlık doğranmışkuru soğanları, kıyılmış sarımsakları ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Daha sonra içine rendelenmiş havuçları , bezelyeleri, mısırları, doğranmış patatesleri, ilave edip, sote etmeye devam edin.
En son olarak içine kırmızı pul biberi, et suyunu, tuz- karabiberi ilave edip, çorbayı kaynatınız.

Çorba pişerken küçük bir kasede kremayı ve kıyılmış dere otunu karıştırınız.
Çorbayı ateşten indirmeden önce dere otlu kremayı karıştırıp, çorbayı kaynatmadan ateşten alıp, sıcak olarak servis ediniz.
 

Güzel Kamelya Çorbası

Malzeme
1/2 kg iç bezelye
2 yemek kaşığı margarin
2 orta boy soğan
2 orta boy patates
1 küçük kereviz veya kurutulmuş kereviz yaprağı
15 bardak su veya et suyu ( konserve bezelye ise 10 bardak su )
2 çorba kaşığı un
1 limon suyu
2 yumurta
1/4 tavuk
1 kahve fincanı krema
Tuz

Hazırlanışı
Bir tencereye 2 kaşık margarin koyup eritin. İnce doğranmış soğanları katıp hafifçe öldürün. Soğanlar diriliklerini kaybedince küçük küçük doğranmış patates ve kerevizleri katıp 5 dakika sote edin. Bezelyeleri ilave edip 2 dakika daha sote edin. Suyu ve tuzu katıp ağır ateşte 1 saat kaynatın. Konserve bezelye kullanırsanız 20 dakika yeterli olacaktır.
Çeyrek tavuk etinin üzerini geçecek kadar su koyup haşlamaya bırakın. Haşlanan tavuk etini parçalara ayırıp küçük küçük doğrayın.
Sebzeler 1 saat kaynadıktan sonra püre makinasından veya blendırdan geçirin. Püre sebzeleri tekrar tencereye koyup ısıtın.
Bir kasede un, 2 yumurta sarısı, limon suyu ve kremayı katıp iyice çırpın. Çorbadan 1 kepçe katıp terbiyeyi alıştırın. Bir yandan çorbayı karıştırarak terbiyeyi azar azar ilave edin. Çorbaya tavuk etlerinide katıp bir taşım kaynatın.
Arzu ederseniz kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin.
Not: Taze bezelye bulamadığınız zaman yarım kg konserve veya dondurulmuş bezelye kullanabilirsiniz. Kereviz yoksa kurutulmuş kereviz yaprağını çorbanın suyuyla birlikte ilave edin.
Afiyet olsun.

İçinizi Isıtan Sıcak Kış Çorbası

Malzeme
3 yemek kaşığı margarin
Yarım su bardağı bulgur
Yarım su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı barbunya
1 adet kuru soğan
6 su bardağı et suyu
Tuz - karabiber

Sosu için

2 yemek kaşığı margarin
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kuru nane
3 diş sarımsak

Hazırlanışı
Kırmızı mercimeği ve bulguru ayıklayıp, bir süzgecin içinde akan soğuk suyun altında iyice yıkayınız.
Sarımsakları ve kuru soğanı yemeklik olarak doğrayınız.
Derin bir tencerede 3 yemek kaşığı margarini eritip, kuru soğanları içine ilave ediniz.
Kuru soğanlar pembeleşinceye kadar kavurunuz.
Daha sonra içine et suyunu ilave edip, kaynatınız.
Kaynayan et suyunun içine yıkanmış bulguru, kırmızı mercimeyi, haşlanmış barbunyayı, tuzu ve karabiberi ekleyip, kısık ateşte pişiriniz.
Çorba pişerken, küçük bir tavanın içinde 2 yemek kaşığı margarini eritip, içine kırmızıpul biberi, kuru naneyi ve sarmısağı ilave edip kavurunuz.
Servis tabağına aldığınız sıcak çorbanın üzerine sosu gezdirip, servis ediniz.
Afiyet olsun.

Lezzetli Kimyonlu Mercimek Çorbası

Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet havuç
1 adet patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
6-8 su bardağı etsuyu
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
tuz-karabiber 

Sosu;
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak

Hazırlanışı
1. Havucun kabuğunu kazıyıp, rendenin geniş tarafı ile rendeleyin.
2. Patatesin kabuğunu soyduktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş patatesin hava ile temas ettiğinde kararmaması için patates rendesini kullanıncaya kadar su dolu bir kasede bekletin.
3. Kuru soğanı piyazlık doğrayın.
4. Sarımsakları ayıklayıp, kıyın.
5. Tencerede sıvı yağı kızdırıp,içine bir süzgeç yardımıyla suynu süzdüğünüz. Rendelenmiş patatesi ilave edin. Sıvı yağ ile rendelenmiş patatesi bir taşım kavurun.
6. Daha sonra içine renlenmiş havuçu ekleyip, pişirmeye devam edin.
7. Kırmızı mercimeği ayıklayıp, bir süzgecin içinde nisaştası gidene kadar soğuk su ile yıkayıp ilave edin.
8. Kimyonu, tuz-karabiberi, limon suyunu ekle karıştırın.
9. En son içine et suyunu ilave edip, bir taşım pişirin.
10. Çorba kaynarken sosu için; tencerede sıvı yağı kızdırıp, içine piyazlık doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
11. Soğanlar pembeleştikten sonra içine kıyılmış sarımsakları ve kırmızı pul biberi ilave edip, kavurun.
12. Pişen çorbayı servis tabağına alıp, üzerine yağ ile hazırladığınız sosu gezdirp, sıcak olarak servise edin. 
Afiyet olsun

Nohutlu Yayla Çorbası

Malzemeler
1 lt tavuk suyu
1/2 bardak haşlanmış nohut
1 kahve fincanı arpa şehriye
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 Çorba kaşığı un
2 Çorba kaşığı süzme yoğurt
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru nane
Hazırlanışı

Tavuk suyunun içine nohutları ilave edin ve 10 dakika sonra arpa şehriye ekleyin. Ayrı bir kapta 6-7 dakika kavurduğunuz un ve tereyağını çorba karışımına katın. Süt, yoğurt ve yumurta sarısını da bir süzgeçten geçirerek çorbaya ilave edin. Hemen ateşten indirin ve tuzla naneyi de karıştırarak servis yapın.
Afiyet Olsun

19 Kasım 2010 Cuma

Bademli ve Kuru Üzümlü Alabalık

Malzeme

- 5 adet 250 gr'lık alabalık
-  Tuz
-  Taze çekilmiş karabiber
-  75 g badem
-  75 g kuru üzüm
-  15 ml (1 çorba kaşığı) zeytinyağı
-  1 çorba kaşığı Sana
-  1 çay kaşığı kimyon
-  1/4 çay kaşığı hintcevizi rendesi
-  ½ çay kaşığı tarçın
-  1 adet portakal (zarsız dilimlere ayrılmış)


Hazırlanışı
Hazırlık:
Alabalıkların içini ve dışını tuzlayıp, biberleyin.

Bademlerin kabuklarının kolayca soyulması için kaynar suya atıp, 1–2 dakika bekletin. Süzdürüp, kabuklarını soyun ve bademleri uzunlamasına ortadan ikiye ayırın.

Alabalıkları içine alabilecek bir fırın kabının zeminine ikiye katlanmış bir alüminyum folyo kâğıdı yayın. Bir katını açıp, arasına alabalıkları yerleştirin.

Ana Yemek:
Alabalıkları temizleyin ve baharatlayın. Hazırlık bölümünde gösterilen biçimde bademleri soyup, ikiye bölün ve balıkları fırın kabına yerleştirin. Kuru üzümleri yıkayıp süzdürün.

Fırınınızı 180°C'ye getirip, ısıtın.

Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Yağ kızınca, içine bademleri atıp, hafifçe kahverengileşinceye kadar kızartın. Bademlerin rengi döner dönmez tavaya Sana'yı ilave edin. Sana eriyince kuru üzümleri, kimyonu, hintcevizi rendesini ve tarçını katın. Hepsini beraber 1 dakika karıştırarak pişirip ateşten alın.

Alabalıkları aşağıda gösterilen biçimde alüminyum folyo arasında fırın kabına yerleştirin. Bademli-kuru üzümlü karışımı fırın kabındaki balıkların üzerine gezdirin. Alüminyum folyoyu üzerlerine kapatarak kenarlarından kıvırın. Önceden ısıtılmış fırında 20–25 dakika pişirin.

Balıkları fırından alıp bir servis tabağına aktarın. Portakal dilimleri ile süsleyerek servis yapın.

Bademli Sebze Çorbası

Malzeme

- 3 yemek kaşığı Sana Kase
-  1 adet havuç
-  1 adet kabak
-  2 adet pırasa
-  1 adet patates
-  1 su bardağı mısır
-  4 adet taze soğan
-  8 su bardağı et suyu
-  1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
-  Tuz ve karabiber
Terbiyesi:
-  ½ limonun suyu
-  1 adet yumurta sarısı
-  ½ su bardağı İri çekilmiş badem veya file badem


Hazırlanışı

Havucun ve kabağın kabuklarını kazıyıp, ayrı ayrı tabaklara rendenin geniş tarafı ile sebzeleri rendeleyin.

Pırasaları ayıklayıp, ince ince kıyın.

Patatesin kabuğunu soyup, rendeledikten sonra patatesin kararmaması için su dolu bir kâsede bekletin.

Taze soğanları ayıklayıp, saplarını ve uçlarını ayrı ayrı tabaklara kıyın.

Derin bir tencerede Sana Kase kızdırıp, içine kıyılmış pırasaları ilave edip, kavurun.

Pırasalar kavrulduktan sonra içine rendelenmiş havucu, kabağı, suyunu süzgeç ile süzdüğünüz rendelenmiş patatesi ve taze soğanların kıyılmış uç kısımlarının ilave edip, kavurmaya devam edin.

Daha sonra kavrulmuş sebzelerin içine mısırı, et suyunu, kırmızı pul biberi, tuz ve karabiberi ekleyip, sebzeler yumuşayıncaya kadar bir taşım orta ateşte kaynatın.

Çorba ateşte kaynarken, terbiyesi için küçük bir kâsenin içerisinde limon suyunu, yumurta sarısını ve iri çekilmiş bademi bir çırpıcı veya çatal yardımı ile karıştırın.

Çorbayı ateşten indirmeden hemen önce terbiyeyi karıştırarak çorbaya ilave edip, bir taşım çorbayı kaynatın. (Terbiyeyi ilave ettikten sonra fazla kaynatırsanız, terbiye kesilir.)

Servis tabağına aldığınız çorbayı, taze soğanların yeşil sapları ile süsleyip, sıcak olarak servis edin.

Bademli Kirpi Kurabiye

Malzeme

- 1 paket Sana yağ (oda sıcaklığında)
-  500 gram un (4,5 su bardağından 1 parmak eksik)
-  100 gram pudra şekeri (1 su bardağından 2 parmak eksik)
-  1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
-  100 gram kavrulmamış badem içi
-  1 çay bardağı su
-  Yarım limon kabuğu rendesi
Üzeri İçin:
-  1 adet yumurta akı
-  1 avuç kavrulmamış badem içi
-  1 tatlı kaşığı kuş üzümü


Hazırlanışı

Fırınınızı 170 dereceye ısıtın.

Fırın tepsisini yağlayın.

Üzeri için kullanacağınız bademleri uzunlamasına ince ince doğrayın.

Hamurda kullanacağınız bademleri robotta çekin.

Geniş bir kaba pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki Sana yağını koyun.

Elinizle yağ beyazlayana kadar karıştırın.

Yumurtayı, çekilmiş bademi, elenmiş unu, suyu ve limon kabuğu rendesini ilave edin, hamur elinizi bırakana kadar hafifçe yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde alın, elinizle oval şekli verin.

Ovalin bir ucunu hafifçe sivriltin.

Üzerine fırça ile yumurta akı sürün.

Doğradığınız bademlerden bir miktarını diklemesine kurabiyenin üzerine saplayın.

Kuş üzümünün 2 tanesini ovalin sivrilttiğiniz kısmına göz gibi yapıştırın.

Kurabiyeleri yağlanmış tepsiye 3 parmak aralıkla dizin.

170 derece önceden ısıtılmış fırında hafif pembe renk alana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.

Soğuduktan sonra servis yapın.

Bademli Kek

Malzeme

- 4 yumurta
-  2 su bardağı şeker
-  2 su bardağı süt
-  2 su bardağı un
-  200 g Sana Hamurişi
-  1 paket vanilya
-  1 paket kabartma tozu
-  1 kahve fincanı file badem
-  4 yemek kaşığı kakao

Hazırlanışı
Yumurta, şeker ve vanilyayı şeker eriyinceye kadar çırpın.

1 su bardağını sosu için ayırın.

Kalan karışıma sırası ile süt, Sana Hamurişi, kabartma tozu ile birlikte elenmiş unu ilave ederek çırpın.

En son bademi ilave edip tahta kaşıkla alt üst ederek karıştırın.

Kek kalıbına boşaltıp önceden ısıtılmış 180 derecede 35–40 dakika pişirin.

Fırından çıkarılan kek soğuyunca servis tabağına ters çevirerek çıkarın.

Ayrılan 1 su bardağı sosun içerisine kakaoyu ilave edip çırpma teli ile iyice çırpın.

Servis tabağındaki kekin üzerine dökerek servis yapın.

Bademli Dana Bonfile

Malzeme

- 75 g (5 çorba kaşığı) Sana
-  ½ su bardağı kabuğu soyulmuş badem içi
-  5 adet arpacık soğanı
-  3 diş sarımsak
-  750 g temizlenmiş bütün dana bonfilesi
-  Tuz, taze çekilmiş karabiber
-  250 ml (1 su bardağı) et suyu
-  250 g ıspanak
-  125 ml (½ su bardağı)süt
-  Hintcevizi rendesi


Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak arpacık soğanları ve sarımsakları ayıklayıp, yıkadıktan sonra süzdürüp kurulayın.

Küçük bir tavada Sana'nın 2 çorba kaşığını orta ateşte eritin. Yağ kızınca bademleri ilave edip, sık sık karıştırarak, altın sarısı bir alıncaya hatta dilerseniz kahverengileşinceye kadar pişirin. Tavayı ateşten alın. Bademleri yağı süzdürerek tavadan alıp, bir kaba aktarın.

Bu kez büyük bir tavada kalan 3 çorba kaşığı Sana'yı orta ateşte eritin. Yağ kızınca soğanın yarısı ve sarımsağı renk almayacak kadar sote edin ve bonfileyi tavaya koyup, ara sıra çevirerek, her tarafı iyice renk alıncaya kadar pişirin. Bonfileyi bütün olarak tavadan çıkartıp, tuzlayıp biberledikten sonra bir fırın tepsisine aktarın. Tepsiyi önceden 180 C'ye getirilip ısıtılmış olan fırına sürüp, yaklaşık 35–40 dakika da fırında pişirin. Bu arada aynı tavada bu kez kalan soğanları, sık sık karıştırarak, pembeleşinceye kadar sote edin. Et suyunu ekleyip, yarı yarıya çektirin. Ispanağı katıp, yine sık sık karıştırarak 3–4 dakika kavurun. Süt ve hintcevizi rendesini ilave edin. Birkaç dakika kaynattıktan sonra tavayı ateşten alın, tuz ve biberini katıp, püre haline getirin.

Eti fırından alıp, dilimleyin. Ispanaklı sosunu ve kızarmış bademleri ekleyip, sıcak olarak servis yapın.

Bademli Damla Sakızlı Kek

Bademli Damla Çikolatalı Kek

Malzeme

- 1 buçuk su bardağı pudra şekeri
-  4 adet yumurta
-  1 paket Sana yağı
-  1 su bardağı yoğurt
-  3 buçuk su bardağı un
-  1 su bardağı iri çekilmiş badem
-  Yarım su bardağı damla çikolata
-  1 tatlı kaşığı tarçın
-  1 paket kabartma tozu
-  1 paket vanilya

Hazırlanışı
Derin bir kâse içerisinde yumuşamış Sana’yı, yumurtaları ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar çırpınız.

Harç krema kıvamına gelince, içine yoğurdu, bir süzgeç yardımı ile un ve kabartma tozunu, tarçını, vanilyayı eleyerek ilave edip, karıştırınız.

En son olarak içine çekilmiş bademi, damla çikolatayı ilave edip, tahta bir kaşık ile karıştırınız.

Kek harcını Sıvı Sana ile yağladığınız kek kalıbına dökün.

Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında 35–40 pişirin.

Pişen keki kalıbında en az 15 dk. Bekletip, iyice soğuttuktan sonra servis tabağına ters çeviriniz.

Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında 35–40 dk. pişirip, sıcak sıcak servis ediniz.

Baba Tatlısı

Malzeme

- 2 yumurta
-  120 g toz şeker
-  4 yemek kaşığı süt
-  150 g un
-  1 limon kabuğu rendesi
-  1 paket kabartma tozu
-  1 paket vanilya
-  40 g sana yağı
Şerbeti için:
-  2 su bardağı toz şeker
-  3 su bardağı su
-  Bir kaç damla limon suyu

Hazırlanışı
1. Şerbeti için derin bir tencerede şeker, su ve limon damlalarını karıştırıp, kaynatın.

2. Pişen şerbeti soğutun.

3. Sana yağını eritip soğumaya bırakın.

4. Bir limon kabuğunu rendeleyin.

5. Yumurtaları derin bir kaba kırıp çırpma teli ile çırpın.

6. Toz şekeri ilave edip çırpmaya devam edin.

7. Şeker ve yumurta iyice karışınca sütü ilave edip karıştırın.

8. Un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin.

9. Eritilmiş Sana yağını katın.

10. Limon kabuğu rendesini ve vanilyayı ilave edin.

11. . Yayvan bir kek kalıbının içine boşaltın.

12. Kek kalıbınız yoksa tepsi veya fırına dayanıklı bir kapta pişirebilirsiniz.

Ayva Tatlısı

Malzeme

- 4 orta boy ayva
-  1 su bardağı su
-  250 g toz şeker
-  2 adet karanfil
-  2 rulo kaymak
-  1 limon




Hazırlanışı

1. Ayvaları soyup ikiye bölün. Çekirdek ve çekirdek yataklarını çıkararak bir tülbendin içine koyun. Tencereye suyu koyup ayvaları ve çekirdekleri 6 dakika haşlayın. Haşlandıktan sonra ayvaları çıkarın.

2. Şekerin 200 gramını ayvaların kaynadığı suya atarak 2–3 dakika kaynatın. Ayvaları tekrar karanfil ile birlikte şekerli suya katarak kapağını kapatın. Hafif ateşte yaklaşık bir buçuk saat pişirin. Ayvalar şekeri iyice çeksin diye ara sıra şerbeti ayvaların üzerine gezdirin.

3. Bir kapta kalan toz şekeri karamelleştirmek için karıştırarak kavurun. Yarım limon suyunu da ilave ederek topaklaşmasını önleyin. Şeker kaynamaya başladığında hızla karıştırıp ateşten alın ve karıştırmaya devam edin. Diğer yandan kaynayan ayva şerbetinden kaşık kaşık ilave edip karameli kıvamında tutun. Karameli pişen ayvalara ilave edin. (Ayvanın koyu rengini çekirdekler ve karamel sağlamaktadır.)

4. Pişen ayvaları servis tabağına alın, soğutun. Ortalarına bir kaşık kaymak koyarak servis yapın.

Not: Tencerede kalan şerbet jöleleşecek. Bir kavanoza alarak buzdolabında saklayın. Bir sonraki ayva tatlısı yapımında karamelleştirme yerine bundan bir iki çorba kaşığı katarak istenilen koyu kırmızı rengi elde edebilirsiniz.

Avcı Soslu Tavuk

Malzeme

- 5 parça kemiksiz tavuk göğüs eti
-  Tuz
-  Taze çekilmiş karabiber
-  125 g mantar
-  45 g (3 çorba kaşığı) Sana
-  4–5 arpacık soğanı (ince kıyılmış)
-  125 g (yaklaşık ½ su bardağı) konkâse domates
-  100 ml (2/5 su bardağı) tavuk suyu
-  1 çorba kaşığı tarhun otu
-  300 ml (1,5 su bardağı) domates sosu
-  İnce kıyılmış maydanoz


Hazırlanışı
Hazırlık:

Tavuk göğüs etlerini kuşbaşı doğrayın, tuzlayın ve biberleyin. Mantarları yıkayıp dilimleyin.

Sana'yı bir tavada kızdırın. Yağ kızınca tavukları katıp her iki taraflarını da iyice kızartın. Ateşi kısıp üzerine bir kapak kapatarak 1 dakika pişirip tavadan alın.

Mantarların yanına ilave ettiğiniz soğanlar yumuşayınca konkâse domatesi tavuk suyu ve tarhun otunu katıp karıştırın. Sosu kısık ateşte yarısı kalıncaya kadar çektirin.

Ana Yemek:

Ön hazırlık bölümünde gösterildiği biçimde tavuk ve mantarları doğrayın. Tavuk etlerini Sana ile kızartın, 1 dakika pişirip tavadan alın. Bir kenarda sıcak tutun.

Tavukları kızarttığınız tavaya mantarları atıp çabucak sote edin. Soğanları ilave edip ateşi kısın. Hazırlık bölümünde anlatılan sosu yapın. Tavaya domates sosunu da katarak hafifçe koyulaşıncaya kadar çektirmeye devam edin. Tuzunu biberini ayarlayıp sosu ateşten alın.

Sosu sıcak olarak beklettiğiniz tavukların üzerine dökerek ince kıyılmış maydanozla ve yanında haşlanmış patates dilimleri ile servis yapın.

Avakado ve Kıvırcık Salatası

Malzeme

- Kıvırcık salata
-  Kırmızı salata yaprakları
-  Firize salata yaprakları
-  2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
-  1 çay kaşığı nar ekşisi
-  2 adet avokado
-  10 adet tane kırmızı biber
-  1 yemek kaşığı ince kıyılmış nane
-  2 adet greyfurt
-  Tuz
-  Limon suyu

Hazırlanışı
Zeytinyağını, nar ekşisini ve limon suyunu iyice karıştırıp tuzunu ayarlayınız.

Salata yapraklarını zeytinyağı sosunu 3/1 ile soslayıp servis tabağına arzu ettiğiniz şekilde diziniz.

Kabukları ve hemen altındaki beyaz kısmı çıkacak şekilde greyfurt'u soyup tekerlek şekilde doğrayınız.

Avokadoyu tekerlek doğrayınız, fakat ortasında sert çekirdek olduğundan dilimlerin ortası delik olmuş olacaktır.

Kabuğunu şeklini bozmadan çıkarıp üzerine limon suyu sürüp greyfurt dilimleri ile beraber salata yapraklarının üzerine yerleştiriniz.

Kalan zeytinyağı sosunu kırmızı tane karabiber ve kıyılmış nane ile karıştırıp salatanın üzerine gezdirip servis ediniz.