26 Kasım 2010 Cuma

Özbek Pilavı

Malzemeler

250 gr jasmin pirinci (1.5 bardak)
500 gr kuzu kuşbaşı (irice kemikli parçalar)
2,5 bardak pişen etin suyu
Bir orta boy soğan
2 orta boy havuç
100 gr tereyağı
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı
Pirinci yıkayıp sıcak su bulunan ve içine tuz atılmış bir kapta su soğuyana kadar bekletin. Kuzu etlerini normal kapaklı tencerede veya düdüklü tencerede, 3 bardak su ile yumuşayana kadar pişirin. (Düdüklü tencerede 25 dakika yeterlidir. Normal tencerede bir saatden fazla sürer.) Diğer yanda soğanları ince yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun. Bir kaç dakika sonra rendelenmiş havuçları da katarak kavurmaya devam edin. Soğan da havuç da, yanmadan yumuşamış olmalı. Gerekiyorsa bir fincan su ilave ederek pişirmeye devam edin.
Pişmiş etin suyundan 2,5 bardak soğanlı havuçlu karışıma katın ve pirinçleri yıkayıp tuzunu süzdükten sonra üzerine boca edin. Tuz karabiber tarçın ve yenibaharı da katarak bir karıştırın. Pişmiş etleri bu sulu karışımın üstüne yayıp, harlı ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Pilavın yüzeyi gözgöz olunca ateşi kısınız ve bir beş dakika kadar daha kısıp,beş dakika kadar daha kısıkateşte tutun. Ateşi söndürünce tencere üzerine bir bez örterek, kapağı kapalı olarak 20 dakika dinlendirin. Pilavınız servise hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder